Ondanks behandeling vaak te hoge bloedsuiker bij diabetes type 2

Array

Mensen met diabetes type 2 hebben ondanks hun behandeling toch vrij vaak hypers, ofwel een te hoge bloedsuikerspiegel. Zelfs als hun gemiddelde bloedsuiker (HbA1c) in orde is, komen hypers regelmatig voor. Dat zeggen Nederlandse onderzoekers.
Een hyper (te hoge bloedsuikerspiegel, meer dan 10 mmol/l) kan erg vervelend zijn. Op de lange termijn beschadigt het zelfs het lichaam. Het is dus belangrijk om bij diabetes de bloedsuikerspiegel zo normaal mogelijk te houden.

Het HbA1c is een maat voor de ‘gemiddelde’ bloedsuikerspiegel van de afgelopen weken en geeft een redelijk goed beeld of iemand zijn diabetes goed onder controle heeft. Maar uitschieters van te lage en te hoge bloedsuiker kun je niet met het HbA1c zien, omdat het HbA1c een soort gemiddelde is.

Aan het onderzoek deden 60 mannen met diabetes type 2 mee. Hun diabetesbehandeling bestond uit bloedsuikerverlagende tabletten of een speciaal dieet. De onderzoekers vergeleken hen met 24 mannen zonder diabetes. Alle deelnemers kregen voor drie dagen een continue glucosemeter, die elke vijf minuten de bloedsuikerspiegel meet.

Deelnemers met diabetes met een ‘keurig’ HbA1c van minder dan 7,0% hadden gemiddeld toch bijna 6 uur per dag een hyper. De pieken in de bloedsuikerspiegel kwamen vooral door het ontbijt en de lunch.

Waarschijnlijk hebben mensen met diabetes type 2 in werkelijkheid nog vaker hypers dan uit dit onderzoek naar voren is gekomen, denken de onderzoekers. Want onder normale omstandigheden eten mensen vaak meer dan ze eigenlijk nodig hebben.

De onderzoekers zeggen dat behandelaars op dit moment mogelijk te veel afgaan op de HbA1c-waarde van patienten. Eigenlijk zouden ze ook naar de bloedsuikerspiegel moeten kijken, want blijkbaar hebben mensen met diabetes type 2 ondanks een gezond HbA1c toch vaak een te hoge bloedsuikerspiegel.

Bron: Diabetes Fonds & Diabetes Research and Clinical Practice, online april 2011

Recente artikelen