De polikliniek hoort bij het ziekenhuis: Ja

Array

In Nederland openen specialisten reeds op de poli hun DBC’s. (Zie ook het bericht ‘Nederland loopt internationaal uit de pas met zijn DBC’s’,  een bericht op deze site op 2 mei of surf naar www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’).  In alle andere landen gebeurt dat pas bij de opname in het ziekenhuis. Voor de polikliniek gelden aparte tarieven. Vaak gelden dezelfde tarieven voor de eerstelijn. Bijvoorbeeld, een wond hechten kent dan hetzelfde tarief, of dat nu gebeurt door de huisarts in de eerstelijn of een chirurg in een ziekenhuis.

Een land als Zweden maakt zelfs geen onderscheid tussen eerstelijn en tweedelijn, maar tussen open zorg (open vård) en gesloten zorg (sluten vård). Onder de eerste vallen de eerstelijn, de polikliniek en alle andere vormen van ambulante zorg. De gesloten zorg omvat aan zorgaanbod waarbij patienten langer dan 24 uur in het ziekenhuis verblijven.

In landen als Frankrijk, Duitsland en Zwitserland leidt het openen van DBC’s bij de opname en aparte tarieven voor poliklinische behandeling tot zelfstandige, ambulante praktijken van bijvoorbeeld psychiaters, gynaecologen en orthopeden buiten het ziekenhuis. Dat maakt hun zorg duurder dan die in Nederland. In Nederland wordt die ontwikkeling afgeremd. Ook al zijn er 450, meestal kleine, privé klinieken, de meeste poliklinische zorg wordt geboden vanuit ziekenhuizen, door specialisten die aan één ziekenhuis zijn verbonden. Dat leidt tot betere continuïteit van zorg. Daarom hoort de poli bij het ziekenhuis.

Toch is ook een ander concept mogelijk. Daarover gaat het volgende bericht. Tot zover dit bericht. Op 20 mei organiseert het Julius Centrum een congres over financiele innovatie onder de titel ‘Samen innoveren loont’. Dan komen ook het vraagstuk van de beste bekostiging van poliklinieken aan de orde. Wil je naar dit congres? Wil t u weten welke mogelijkheden er in de komende jaren wel en niet zijn voor de bekostiging van jouw innovatie? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Aankomende congressen’ lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen