Glaswol helpt bij genezing van slechtgenezende wonden

Array

Een nieuw soort glaswol lijkt het herstel van moeilijk te genezen wonden te bevorderen, zo blijkt uit een artikel in Medisch Contact. Dat melden de producenten van het materiaal in American Ceramic Society Bulletin. Door een propje vezels van bioglas in wonden te stoppen gaat genezing een stuk sneller, aldus een bericht van de American Ceramic Society. Ook is er na de genezing nauwelijks of geen littekenweefsel te zien. Het materiaal werd getest in 12 diabetespatienten met een open been. Bij acht van deze patienten waren na afloop van de studie (die een aantal maanden duurde) de wonden volledig genezen. Bij de overige vier patienten was er zo veel verbeterd dat hun wonden waarschijnlijk kort erna ook volledig zouden genezen. De onderzoekers zagen tot hun verbazing ook dat de vezels lijken te verdwijnen. Wat er precies met de vezels gebeurt is onbekend.

In het net verschenen meinummer van het Bulletin van de American Ceramic Society, de Mo-Sci Corporation blijkt de ontwikkeling van een nieuwe en goedkope wondverzorging pad – samengesteld uit boraat glas nanovezels – helpt om veneuze stase te genezen. Het materiaal, gemaakt van boraat in plaats van silicium, dat normaliter gebruikt wordt voor de productie van glas, is vorig jaar getest bij twaalf patienten met slecht genezende wonden. Het katoenachtige spul liet de als gevolg van veneuze insufficientie slecht genezende wonden opmerkelijk snel herstellen, vertelt een bij het onderzoek betrokken verpleegkundige in het blad. De glaswol lijkt niet alleen een ontstekingsproces op te wekken, wat gunstig is voor de wondgenezing, maar heeft mogelijk ook antimicrobiele werking.

Een aantal patienten had wonden die al langer dan een jaar niet wilden genezen. Bij acht patienten genas de wond met het gebruik van de boraatglaswol waarbij er nauwelijks sprake was van littekenvorming. De wonden van de andere vier patienten zijn inmiddels bijna genezen.

Onderzoeker Steve Jung: “Onze in vitro onderzoeken lieten zien dat bioactief glas met boraat sneller reageren op lichaamsvloeistoffen dan glas met silicaat.” De beslissing om 13-93B3 te gebruiken was ook gebaseerd op het feit dat het spul calcium bevat. En calcium speelt volgens Jung een belangrijke rol bij de genezing van wonden in de huid. De exacte samenstelling van dat glas is overigens 53B2O3, 20CaO, 12K2O, 6Na2O, 5MgO, 4P2O5 (in gewichtsprocent). De diameter van de vezels varieert tussen de 300 nm en 5 µm.

 

Deze zomer begint een onderzoek waarin de glasvezels, dat de naam DermaFuse heeft gekregen, wordt getest in een uitgebreid onderzoek in mensen. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het Center for Wound Healing and Tissue Regeneration van de universiteit van Illinois (Chicago).

Jung hoopt dat DermaFuse ook de genezing van andere wonden kan versnellen, zoals brandwonden. De wondzorg pads, zal de naam ‘Dermafuse’ door Mo-SCI, binnenkort worden getest bij het ​​Centrum voor wondgenezing en Tissue Regeneration aan de Universiteit van Illinois in Chicago. In het interview, gehouden in maart 2011, Ted Dag en Steve Jung bespreken de proeven en de glasvezel materiaal dat wordt gebruikt in de Dermafuse pads.

Jung, samen met veteraan glas onderzoeker Delbert Day (Ted’s vader), ontwikkelde de glasvezels terwijl het doen van onderzoek aan de Missouri University of Science & Technology in Rolla.

Voor het artikel in de  American Ceramic Society Bulletin: klik hier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen