Maasstad Ziekenhuis opent 17 mei officieel de deuren

Array

In het weekend van 14 en 15 mei 2011 zullen de locaties Clara en Zuider verhuizen naar de nieuwbouw. Vanaf dat moment worden patienten in het nieuwe ziekenhuis in een comfortabele, moderne en aangename omgeving behandeld. In het nieuwe complex worden alle poliklinieken bij elkaar gesitueerd op de begane grond. De intensive care, hartbewaking, brandwondencentrum (bwc) en operatiekamers liggen bij elkaar op de zogeheten ‘hot floor’. In de nieuwbouwplannen is veel aandacht voor inrichting en uitstraling. Men moet zich prettig voelen in en rondom het ziekenhuis.In het nieuwe ziekenhuis wordt ingespeeld op alle zorgvragen, ook complexe vragen waar de nieuwste techniek bij komt kijken.

Bouwdirecteur Barend Staal kreeg een unieke kans toen hij de leiding kreeg over het nieuw te bouwen Maasstad Ziekenhuis. Samen met architectenbureau Wiegerinck uit Arnhem en Stijlgroep Landschap en Stedelijke Ruimte uit Rotterdam transformeerde hij een terrein in de buurt van Station Lombardijen in Rotterdam-Zuid, letterlijk en figuurlijk, in een kei van een ziekenhuis.

De muren van het nieuwe ziekenhuis zijn opgetrokken uit speciaal geselecteerde geprefabriceerde muren, met donkerrode bakstenen. Deze donkerrode kleur ligt qua kleur dicht bij de aloude Rotterdamse baksteen. Het ziekenhuis zelf is een monoliet met straten en pleinen. In de gevel enkel verticale en horizontale lijnen, die het blokelement versterken.Op de begane grond bevinden zich 5 opmerkelijke binnentuinen.

Urban Nature ‘buitenruimten voor de mens gebaseerd op de natuur
Hoe creeer je een levensbron in een gebouw, met als doel dat patienten zich in een aantrekkelijke zorgomgeving bevinden. Met plekken om zich terug te trekken en van de natuur te genieten, maar ook een plaats om andere mensen te ontmoeten. Natuurlijk en informeel. Licht, ruimte en groen moesten in dit project centraal staan.

Met de Stijlgroep werkte Barend Staal al eerder succesvol samen iaan zorgprojecten. Deze samenwerking waarbij de omgevingsruimten van het DPZ, psychiatrische ziekenhuis Delta, in Poortugaal werden uitgebreid, leidde in 2000 tot de toekenning van “De Gouden Pyramide”.
Het team van Stijlgroep vertaalde zijn denkbeeld in de binnentuinen van het Maasstad ziekenhuis. Het ontwerpbureau streeft ernaar om leefomgevingen een duurzaam en verrassend aanzien te geven. Gebruikers en bezoekers vormen het middelpunt.
De uitkomst is een veilige en rustgevende omgeving geworden, die de medewerkers
en de patienten straks zo wel overdag als ’s avonds orientatie en afleiding zal geven.
Hoven Landscaping uit Hendrik Ido Ambacht heeft de grondwerkzaamheden, bestrating en beplanting
tot stand gebracht. De uitontwikkeling van de 1e conceptschetsen van Stijlgroep tot de productie en uiteindelijke aankleding van de patio’s met boomroosters, banken, groeischermen en verlichting is door ons gerealiseerd.
Bij nacht wordt de sfeer nog specialer.

Synergie maakt zoveel mogelijk
Creativiteit, kwaliteit en samenwerking zijn de sleutelwoorden van dit project geweest. Voor de betrokken partijen is het duidelijk dat de dialoog die, voorafgaand en tijdens de uitvoering, constant is gevoerd een uitermate belangrijk aandeel heeft geleverd aan het spraakmakende eindresultaat. De medewerkers en patienten van de bestaande locaties Clara en Zuider zullen in maart 2011 hun intrek nemen in het nieuwe gebouw. In de zomer van 2011 vindt de officiele opening plaats.

 

De inwoners van Rotterdam en omstreken krijgen een zorgaanbod van hoge kwaliteit in een aangename omgeving. Door de integratie van verschillende zorgfaciliteiten is dit de realisatie van een innovatief, ’typisch Rotterdams’ topproject waar wij allemaal trots op mogen zijn.

Zorgboulevard

Niet alleen het Maasstad Ziekenhuis vestigt zich op dit terrein, maar ook een zorgverzamelgebouw waarin een diversiteit aan (zorg-) partijen vertegenwoordigd is. Maasstad Ziekenhuis en het zorgverzamelgebouw vormen samen de Zorgboulevard. De Zorgboulevard wordt dé plek in Rotterdam op het gebied van zorg en welzijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen