Marktwerking of overheidssturing in de zorg: volgens de OECD maakt het niet uit

Array

Landen met marktwerking in de zorg presteren evengoed als die met overheidssturing. Dat blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD)  te Parijs met de titel ‘Health Care Systems: Efficiency and Policy Settings” . Van de 29 OECD landen kennen veertien landen vooral marktwerking en vijftien vooral overheidssturing in de zorg. Indien alle OECD landen zo goed zouden presteren als de beste vier (Australie, Japan, Korea en Zwitserland), dan stijgt de gemiddelde levensverwachting met twee jaar zonder dat de zorgkosten stijgen.

De meeste OECD landen hanteren zowel centrale overheidssturing als marktwerking. Vaak gebruiken zij beleidsinstrumenten zoals eigen betalingen zonder volksgezondheidsdoel: fiscale en politieke overwegingen zijn dan belangrijker dan die over volksgezondheid. Landen met hetzelfde stelsel (Nederland bijvoorbeeld met sociale verzekeringen, de huisarts als poortwachter, gelimiteerd macrobudget en marktwerking) presteren vaak totaal verschillend van elkaar. Dit suggereert dat (ik citeer): ‘no broad type of health care system performs systematically better than another in improving the population health status in a cost-effective manner’.

Al deze en nog veel meer informatie staat in een rapport met de volgende bronverwijzing: OECD (2010), Health Care Systems: Efficiency and Policy Settings, OECD Publishing. Het website adres is http://dx.doi.org/10.1787/9789264094901-en. Ondergetekende ontving het rapport van een van de auteurs, Christophe André, toen wij beiden gastcolleges gaven op 15 april in de Canadese stad Edmonton. Op verzoek van de regering van de provincie Alberta vertelden vijf gastsprekers voor een publiek van 300 personen, hoe Canada nog beter kan presteren. De PPP’s van mijn  lezing treft uaa n op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’ en ‘Lezingen’.

Tot zover dit bericht. Op 15 april en tijdens eerdere bezoeken viel op dat Canada internationaal uitstekend presenteert op het terrein van zorgverlening aan chronische zieken en ouderen. Nederland kan leren van dat land op de terreinen 1. Inrichting en bekostiging van zorgprogramma’s, 2. Case managers, 3. Samenhangende betaalsystemen, 4. Werken met één digitaal patientendossier, 5. Multicultureel zorgaanbod, 6. Self management bevordering 7.  Vroegtijdige onderkenning van chronische aandoeningen en 7. Het bieden van zorg aan patienten met meer dan één chronische aandoening. Om die reden heeft ondergetekende samen met Canadese collega’s een internationale Masterclass opgezet in de week van 1 tot 8 oktober 2011. Die omvat colleges, workshops en bezoeken aan best practices over de genoemde onderwerpen. Dit onderwijs vindt plaats in Edmonton en Calgary. Wilt u meedoen aan deze masterclass? Surf dan naar www.unitzorginnovatie.nl klik door op ‘Internationaal’ lees de uitgebreide brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen