Patiënt1 en Meldpunt Medicijnen gaan samenwerken

Array

Wilco van Renselaar van Patient1 (links) en Ruud Coolen van Brakel van het IVM ondertekenen het contract.Het persoonlijk gezondheidsdossier Patient1 stelt haar gebruikers in de gelegenheid medicijnervaringen online te melden bij het Meldpunt Medicijnen. Vandaag tekenden Patient1 en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik – de eigenaar van het meldpunt – een overeenkomst voor deze unieke samenwerking. Patient1 verwacht dat hierdoor duizenden medicijnervaringen aan het meldpunt toegevoegd worden. Het IVM spreekt van een ‘enorme winst’ voor medicijngebruikers.

Patient1 en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) willen met hun samenwerking twee dingen bereiken. Voorop staat dat patienten steun hebben aan de medicijnervaringen van anderen, bijvoorbeeld als zij twijfels hebben over het slikken van medicijnen, de werkzaamheid van hun medicijn of bijwerkingen die zij ervaren. Daarnaast leidt het centraal verzamelen van ervaringen tot het eerder opsporen van bijwerkingen, problemen met de verpakking, vergoeding of deugdelijkheid van medicijnen. Fabrikanten of registratiehouders kunnen zo hun producten beter monitoren en erachter komen hoe zij (de informatie over) hun geneesmiddel kunnen verbeteren, de therapietrouw kunnen stimuleren of betere farmaceutische patientenzorg kunnen leveren.

Het IVM exploiteert sinds 2004 www.meldpuntmedicijnen.nl, het eerste en enige onafhankelijke meldpunt waar gebruikers al hun ervaringen met een medicijn kunnen melden en die van anderen inzien. Een woordvoerder van het IVM over de meldingen: “Het zijn positieve of negatieve signalen van individuele gebruikers, die bij elkaar waardevolle informatie opleveren over de gemakken en ongemakken van medicijnen. Die kun je voor elk medicijn afzonderlijk inzien.” Op dit moment bevat het meldpunt ruim 11.000 meldingen.

De regie over eigen gezondheid door de patient zelf is het uitgangspunt van Patient1 en het IVM. Zijn kennis over eigen gezondheid neemt toe door het verzamelen en beheren van eigen gezondheidsgegevens in het Persoonlijk GezondheidsDossier van Patient1. Onderdeel van het Persoonlijk GezondheidsDossier is het medicatiedossier. Patienten kunnen hun medicatiegegevens van huisarts en apotheker overbrengen in het medicatiedossier. Vanaf half juni kunnen zij daar zelf hun ervaringen met medicijnen aan toevoegen. Om het effect van hun behandeling te volgen, maar ook om die ervaringen aan hun behandelaar te laten weten. En straks dus ook om te delen met andere patienten.

Bron: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen