‘De zuster heeft ook wel eens een rotdag’

Patient doet boekje open over verpleegkundige
Patienten van het Erasmus MC krijgen donderdag 12 mei de kans om uitgebreid te vertellen wat ze vinden van de verpleegkundigen. De zusters hopen hierdoor een beter beeld te krijgen van hoe patienten naar hen kijken, waardoor ze de zorg nog beter kunnen afstemmen op de patient. Donderdag is het de Internationale Dag van de Verpleging, die dit jaar in het teken staat van het imago van de verpleegkundige.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd door VIP², het platform voor en door verpleegkundigen van het Erasmus MC. Zij streven naar verdere professionalisering van hun beroep. ‘Wij grijpen de Internationale Dag van de Verpleging graag aan om andere mensen aan het woord te laten over ons. Patienten mogen zeggen wat ze van ons vinden. Van hun ervaringen en ideeen kunnen wij leren’, zegt Susanne Maassen, voorzitter van VIP², wat staat voor Verpleegkunde in Progressie. Ook andere beroepsgroepen binnen het Erasmus MC, bijvoorbeeld artsen, worden aangemoedigd om te vertellen over hun ervaringen met verpleegkundigen.

De bijeenkomsten worden vanaf 14.30 uur gehouden op verschillende locaties. In het kinderziekenhuis Erasmus MC-Sophia vertellen bijvoorbeeld de kleinste patientjes over hun ervaringen met verpleegkundigen. In het Erasmus MC-Daniel den Hoed komen patienten met kanker aan het woord. Hoewel de Internationale Dag van de Verpleging is bedoeld om medewerkers van zorginstellingen extra in het zonnetje te zetten, verwachten de zusters niet alleen maar complimentjes. ‘Patienten mogen best kritisch zijn, want verpleegkundigen zijn niet altijd alleen maar gezellig. De zuster heeft ook wel eens een rotdag’, zegt Maassen.

De Internationale Dag van de Verpleging vindt plaats op 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale. Zij was een Engelse oorlogsverpleegster die zich tijdens de Krimoorlog inzette om het lot van de gewonden en de stervenden te verlichten en de medische zorg te verbeteren. Op deze dag is er wereldwijd extra aandacht voor werknemers in de zorg, als blijk van waardering voor hun kennis, werk en expertise.

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC’s. Andere UMC’s die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC’s.

Recente artikelen