Nieuwe calculator adviseert diabetespatiënten over insulinedosis

Array

Het nieuwe Abbott FreeStyle InsuLinx- bloedglucosemeetsysteem met insulinecalculator krijgt CE-markering
Abbott heeft vandaag aangekondigd dat het de CE-markering (Conformité Européenne) heeft gekregen voor zijn nieuwe FreeStyle InsuLinx-bloedglucosemeetsysteem,[i],[ii] het eerste bloedglucose-apparaat van Abbott met een geïntegreerde calculator voor maaltijdinsuline (bolusinsuline) waarmee aanbevolen insulinedoses kunnen worden berekend. Het nieuwe FreeStyle InsuLinx-systeem biedt ook diverse extra, gebruiksvriendelijke functies, zoals een touchscreen, een automatisch logboek, persoonlijke voorkeuren en een USB-aansluiting voor ‘plug en play’-rapporten via de nieuwe FreeStyle Auto-Assist-software voor gegevensbeheer. Het FreeStyle InsuLinx-systeem is vanaf begin mei verkrijgbaar in bepaalde landen in Europa. Het wordt momenteel niet verkocht in de Verenigde Staten.

In Europa zijn er naar schatting ongeveer 55,4 miljoen mensen met diabetes[iii] en onder hen zijn er veel die insuline nodig hebben om hun aandoening te behandelen. Voor mensen die insuline gebruiken, kan het onder controle krijgen van diabetes vaak gepaard gaan met lastige berekeningen om een passende dosis maaltijdinsuline te bepalen. Mensen hebben vaak moeite met de berekeningen die nodig zijn om de insulinedosis aan te passen, wat tot een fout berekende insulinedosis kan leiden.[iv]

In een gepubliceerde studie kon slechts 41 procent diabetici een insulinedosis berekenen die moest worden aangepast afhankelijk van zowel de koolhydrateninname als de bloedglucosespiegel.[v] De boluscalculatorfunctie van het FreeStyle InsuLinx-systeem moet patienten helpen een nauwkeurig berekende, aanbevolen insulinedosis toe te dienen, wat kan bijdragen tot het handhaven van een correcte bloedglucosespiegel, zoals aanbevolen door een diabetesbehandelaar.

“Voor mijn patienten die insuline nodig hebben, kunnen de stappen die met de zelfzorg van hun diabetes gepaard gaan, ingewikkeld en overweldigend zijn,” aldus Dr. David Kerr DM FRCPE, consulterend arts, Bournemouth Diabetes and Endocrine Centre, Royal Bournemouth Hospital, Verenigd Koninkrijk.[vi] “Insuline is een krachtig medicijn dat nauwkeurig en zorgvuldig gedoseerd moet worden, anders kan het significante negatieve effecten hebben. Het op de markt brengen van nieuwe producten ontworpen om de moeilijke taak van het berekenen van de insulinedosis te vergemakkelijken, is belangrijk voor diabetici en hun diabetesbehandelaars zoals ik.”

Nieuwe technologie helpt insulinegebruikers
Het FreeStyle InsuLinx-systeem is de nieuwste toevoeging aan het Abbott-assortiment van producten voor glucosemeting en is ontworpen voor diabetici die gebruik maken van maaltijdinsuline (snelwerkende insuline). Het systeem biedt diverse functies waarmee diabetespatienten die insuline gebruiken, in staat moeten zijn hun aandoening doeltreffender te behandelen, waaronder:

  • Calculator voor maaltijdinsuline (snelwerkende insuline) om een aanbevolen dosis te berekenen
  • Touchscreen voor gebruiksgemak
  • Automatisch logboek
  • Persoonlijke voorkeuren, inclusief de mogelijkheid om een persoonlijke foto naar de FreeStyle InsuLinx-meter te uploaden, wekelijkse berichten en markeringen ‘vóór maaltijd’ en ‘na maaltijd’
  • USB-aansluiting voor ‘plug en play’-rapporten
  • Met pc en Mac compatibele FreeStyle Auto-Assist-software, ontwikkeld om het diabetesmanagement door diabetici, zorgteams en diabetesbehandelaars te verbeteren met behulp van rapporten, herinneringen en berichten

Het FreeStyle InsuLinx-bloedglucosemeetsysteem is compatibel met de FreeStyle Lite-bloedglucoseteststrips met ZipWik-tabs[vii], ontworpen om bloed gemakkelijker te kunnen aanbrengen, waardoor diabetici het meten van bloedglucose als minder vervelend ervaren.

“Het FreeStyle InsuLinx-bloedglucosemeetsysteem is een belangrijke stap vooruit voor diabetici die insuline gebruiken,” zegt Heather L. Mason, senior vicepresident, Abbott Diabetes Care. “Het FreeStyle InsuLinx-systeem kan de manier waarop insulinegebruikers hun diabetes behandelen, helpen veranderen, omdat het glucoseresultaten omzet in nuttige informatie waarmee patienten hun diabetes doeltreffender kunnen behandelen.”

Het FreeStyle InsuLinx-systeem is vanaf mei verkrijgbaar voor klanten in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Mensen met diabetes die geïnteresseerd zijn in het FreeStyle InsuLinx-systeem moeten hun diabetesbehandelaar raadplegen. Dit systeem wordt momenteel niet verkocht in de Verenigde Staten of andere landen.

Verwante bronnen en koppelingen

Perssite voor het FreeStyle InsuLinx-systeem: – www.freestyleinsulinxmediakit.com (uitsluitend voor de pers in Belgie, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk).

 

Bron: Abbott


[i] FreeStyle en verwante merken zijn handelsmerken van Abbott Diabetes Care, Inc. in verschillende rechtsgebieden.

[ii] In Frankrijk wordt het FreeStyle InsuLinx-bloedglucosemeetsysteem op de markt gebracht als FreeStyle Papillon InsuLinx-bloedglucosemeetsysteem.

[iii] International Diabetes Federation, Diabetes Atlas. http://www.diabetesatlas.org/content/europe. Bezocht in maart 2011.

[iv] Cavanaugh, K, Ann Intern Med 148:737-746, 2008.

[v] Cavanaugh, K, Ann Intern Med 148:737-746, 2008.

[vi] Dr. David Kerr is een betaalde consultant voor Abbott Diabetes Care.

[vii] In Frankrijk wordt het FreeStyle Papillon InsuLinx-bloedglucosemeetsysteem gebruikt met FreeStyle Papillon Easy-bloedglucoseteststrips met ZipWik-tabs.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen