Patiënt baas over eigen behandeling

Array

De KNMG stimuleert dat patienten ‘baas over eigen behandeling’ zijn en neemt met verschillende veldpartijen in de zorg deel aan de Kerngroep Zelfmanagement.
Zelfmanagement is in opkomst. De patient vraagt erom, de toename van het aantal chronisch zieken dwingt ons tot efficiente zorgvormen en eHealth maakt zelfmanagement steeds makkelijker. Ook de KNMG stimuleert dat patienten ‘baas over eigen behandeling’ zijn, niet in de laatste plaats omdat het een goede manier is om de zorgverlener te ontlasten. Zo neemt de KNMG sinds kort deel aan de Kerngroep Zelfmanagement. De KNMG wil samen met de NPCF, Zorgverzekeraars Nederland, V&VN, de Nederlandse Vereniging voor eHealth, het CBO, TNO en gezondheidsfondsen via deze Kerngroep zelfmanagement van patienten stimuleren.

Tarief
De KNMG zet in op voorlichting aan artsen over zelfmanagement van patienten en het beter belichten van dit onderwerp in medische vervolgopleidingen. Ook onderhandelt de KNMG met CVZ en zorgverzekeraars over het opnemen van tarieven voor zelfmanagement in de zorgverzekering. Al langer ondersteunt de KNMG eHealth-voorzieningen die zelfmanagement mogelijk te maken, zoals een online trombosedient en digitale medicatie-ondersteuning bij epilepsie.

De praktijk: wennen
KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman merkt in zijn werkzaamheden als internist-endocrinoloog dat niet alleen artsen maar zeker ook patienten een omslag in hun denken moeten maken. ‘Patienten reageren in eerste instantie vaak met “Dokter dat doet ú toch?” Maar ik zie hen maar een paar keer per jaar, een patient ziet zichzelf elke dag. Zij kunnen dus hun eigen behandeling veel intensiever begeleiden.’ Ook ziet hij dat patienten die eenmaal de voordelen van de eigen regie op hun behandeling ervaren, veel meer therapietrouw zijn. Kortom, het is wennen maar de zorg wordt er beter van, vanuit het perspectief van de patient en de arts.

Over de Kerngroep Zelfmanagement
De kerngroep is een initiatief dat voortvloeit uit het co̦rdinatieplatform zorgstandaarden. In november 2008 is het programma Diseasemanagement Chronische Ziekten van ZonMw uitgebreid met dit co̦rdinatieplatform dat een gemeenschappelijk raamwerk voor zorgstandaarden ontwikkelt. Vanuit de gedachte dat zelfmanagement een integraal onderdeel moet uitmaken van zorgstandaarden voor chronisch zieken Рbij een zorgstandaard wordt immers gekeken naar het totale proces van zorg, gezien vanuit patientenperspectief Рwordt in de Kerngroep Zelfmanagement dit concept verder uitgewerkt.

Bron: KNMG

One thought on "Patiënt baas over eigen behandeling"

  1. Het lijkt een fenomeen waar je niet meer om heen kunt: zelfmanagement van de patient. Ik zie in de kerngroep zelfmanagement allerlei organisaties vertegenwoordigd. Waar ik aandacht voor wil vragen is het betrekken van de directe omgeving bij dit zelfmanagement. Met name partners van langdurig zieken en gehandicapten spelen hierbij een belangrijke rol. Om deze rol ook beter te kunnen vertegenwoordigen in het maatschappelijke veld hebben we de Stichting Partnerzorg opgericht. Wij denken en doen graag actief mee waar het het bevorderen en mogelijk maken van zelfmanagement betreft.
    Hartelijke groet,
    Cora Postema

Comments are closed.

Recente artikelen