Toekomst voor optimale prostaatkankerzorg ligt in samenwerking

0
286

Tijdens het congres ‘complete prostaatzorg dichtbij’ in de Rotterdamse Laurenskerk kwamen vandaag ruim 150 vakgenoten bijeen om te praten over de verbetermogelijkheden in de prostaatkankerzorg. Samenwerking in en concentratie van kankerzorg was in de verschillende presentaties een terugkerend onderwerp. Het congres werd georganiseerd om het Prostaatcentrum zuidwest Nederland, een samenwerking tussen het Sint Franciscus Gasthuis en Erasmus MC, officieel te openen.

Concentratie
De heer Roelof Konterman, directievoorzitter Achmea Zorg, gaf tijdens zijn presentatie aan dat concentratie van kankerzorg leidt tot verbetering van kwaliteit en prestatie. Prof. dr. Louis Denis weet vanuit zijn functie als directeur van Oncologisch Centrum Antwerpen dat meer samenwerken leidt tot betere resultaten en patientgerichte zorg. ‘Door de vergrijzing van de bevolking en stijgende levensverwachting blijft het aantal patienten met prostaatkanker groeien. Daarom is het belangrijk dat de juiste partijen zich verenigen om te zorgen voor een multidisciplinaire behandeling’, vertelde prof. Louis Denis, die ook medeoprichter is van Europa Uomo, de koepel Europese prostaatverenigingen.

Expertisecentrum
Kruisbestuiving, snel overleg met elkaar, geconcentreerde zorg en de beste behandeling voor elke patient zijn voor de initiatiefnemers van het Prostaatcentrum de grote voordelen van de samenwerking. Drs. Paul Hamberg, internist-oncoloog, legt uit: ‘In het Prostaatcentrum komt de patient niet naar de specialist, maar gaan de specialisten naar de patient toe, op één locatie’. De grote patientenpopulatie van het Prostaatcentrum biedt goede mogelijkheden voor het doen van onderzoek. ‘Hierdoor is het als expertisecentrum op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van prostaatkanker. De zorg voor patienten met prostaatkanker wordt daardoor verbeterd, niet alleen voor de huidige, maar ook de toekomstige generatie’, sprak prof. dr. Chris Bangma, één van de urologen van het Prostaatcentrum zuidwest Nederland.