Zorg voor transgenders moet beter en sneller

Array

Mensen die een geslachtsveranderende operatie willen, moeten eerder en beter geholpen worden. GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman stelt vragen aan de minister Schipper van Volksgezonbdheid, Welzijn en Sport over de lange wachtlijsten voor transgenders.

Patienten moeten vaak bijna een jaar wachten voor hulp. Vervolgens staan velen nog jaren op de wachtlijst voor een geslachtsveranderende operatie.

Voortman: “Ik wil graag zien dat het kabinet haar woorden omzet in daden. Het kabinet pleit in haar emancipatiebeleid voor een ’toekomstbestendige transgenderzorg.’ Dat betekent niet dat mensen een eeuwigheid moeten wachten op een operatie.”

Patienten die jarenlang op de wachtlijst moeten staan hebben het gevoel alsof hun leven wordt uitgesteld. Dit kan leiden tot depressie, terugvallende schoolprestaties, zelfmoordgedachten en werkloosheid. Voortman wil dat het kabinet mensen niet langer in onzekerheid laat en sneller toegang geeft tot de begeleiding en hulp die zij nodig hebben.

Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake het bericht ‘Te lange wachtlijsten voor transgenderzorg’ van Skipr op 6 mei.

1. Bent u bekend met het bericht ‘Te lange wachtlijsten voor transgenderzorg’?

2. Kunt u verklaren waarom de wachtlijsten bij het VUmc voor Genderdysforie zo lang zijn?

3. Deelt u de mening van het Transgender Netwerk Nederland (TNN) dat lange wachtlijsten kunnen leiden tot ernstige problemen als depressies, zelfmoordgedachten, terugvallende schoolprestaties en werkloosheid? Zo ja, bent u bereid maatregelen te nemen om de wachtlijsten terug te dringen? Zo ja, welke maatregelen zullen dit zijn? Zo nee, welke concrete beleidsvoornemens heeft u dan om hetgeen u in het regeerakkoord u belooft inzake transgenderzorg na te komen? Welke afrekenbare doelen stelt u zichzelf inzake transgenderzorg?

Bron: GroenLinks

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen