Abvakabo FNV: Viva! Zorggroep zet thuishulpen wederom onder druk

Array

De Viva! Zorggroep zet haar thuishulpen nogmaals onder druk om akkoord te gaan met een forse loonverlaging. Doen ze dat niet, dan staan ze op straat. De zorggroep organiseert informatiebijeenkomsten met het UWV over praktische zaken rondom ontslag, werkloosheid en hulp bij het zoeken naar een andere baan. De uitnodigingsbrief suggereert dat het UWV achter het ontslag staat en dat de procedure dus een gelopen race is als werknemers niet alsnog akkoord gaan met het lagere loon.

Viva! Zorgroep heeft gedreigd de thuishulpen collectief te ontslaan als ze niet bereid zijn hetzelfde werk voor minder loon te doen. Veel werknemers van Viva!Zorggroep voelen zich onder druk gezet. Abvakabo FNV vindt de bijeenkomsten en de uitnodigingsbrief erg ongepast; er is nog niet eens sprake van een ontslagprocedure, laat staan van een vergunning van het UWV. De bond vindt dan ook dat het UWV geen medewerking moet verlenen aan dergelijke bijeenkomsten en overweegt een klacht in te dienen tegen deze onrechtmatige samenwerking.

“Het zou een andere zaak zijn als er ontslagvergunningen verstrekt zouden zijn,” aldus Wim van der Hoorn, bestuurder Abvakabo FNV. “Maar dat is nu niet aan de orde. Er is volop werk voor de thuishulpen en er is geen goede reden voor massaontslag. En het is al helemaal schandalig dat zij hiermee worden bedreigd om loon in te leveren.”

Woensdag staakten 125 thuishulpen om te protesteren tegen de plannen van hun werkgever. De bond en de thuishulpen hebben aangekondigd volgende week vrijdag weer te gaan staken als Viva! Zorggroep haar plannen wil doorzetten.

Recente artikelen