Communicatietraining zinvol voor verzekeringsartsen

Array

Verzekeringartsen die dagelijks beoordelingsgesprekken voeren met mensen die niet of maar beperkt kunnen werken door gezondheidsproblemen, vinden een op hun werk toegesneden communicatietraining zinvol. Zij weten na afloop van de training meer over hun communicatie met clienten en zij lijken beter in staat het gesprek met de clienten te openen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jolanda van Rijssen van de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU medisch centrum.

In dit onderzoek vulden clienten en verzekeringsartsen van UWV vragenlijsten in, waardoor duidelijk werd welke factoren (zoals zelfvertrouwen en gedragsneigingen) bepalend zijn voor belangrijke aspecten van hun communicatie (waaronder luistergedrag en inlevingsvermogen). Met deze uitkomsten, de bevindingen uit een literatuurstudie naar goede trainingsmethoden en gesprekken met experts, kon een tweedaagse communicatietraining worden ontwikkeld die specifiek is toegespitst op het werk van verzekeringsartsen. De training is vervolgens landelijk getest bij 48 verzekeringsartsen van UWV. Verzekeringartsen bij UWV beoordelen de mogelijkheden en beperkingen om te werken van clienten die een aanvraag doen voor bijvoorbeeld de WIA.

Door effectief te communiceren, krijgen verzekeringsartsen zoveel mogelijk relevante informatie van hun clienten. Dit zorgt ervoor dat de arts de beoordeling op een gedegen wijze kan uitvoeren. Een effectieve communicatie is in het belang van clienten, omdat er voor hen veel op het spel staat. Bovendien gaan clienten vaak gespannen het gesprek in en kloppen hun verwachtingen niet altijd. Dit alles maakt dat het belangrijk is dat in de bij- en nascholing van verzekeringsartsen structureel aandacht komt en blijft bestaan voor clientgerichte communicatie. De ontwikkelde training is daarom inmiddels opgenomen in het scholingsaanbod van UWV.

Het proefschrift is te downloaden via VU-DARE

* Startdatum: 17-05-2011
* Tijd: 13.45
* Locatie: Aula
* Titel: Communication between social insurance physicians and work disability claimants
* Spreker: H.J. van Rijssen
* Promotor: prof.dr. A.J. van der Beek prof.dr. J.R. Anema
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen