Avondje op de bank wint van sporten

Array

Nederlanders zeggen hulp nodig te hebben als gaat om voorkomen gezondheidsproblemen
Hoewel gezond leven belangrijk is voor de Nederlander, krijgt een avondje op de bank hangen (46%) toch de voorkeur boven sporten (22%). Maar als je het ze eerlijk vraagt, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over hun eigen gezondheid in de toekomst. Door middel van bijvoorbeeld online zelftests kunnen mensen zelf uitzoeken hoe gezond ze leven. Een fysiek bezoek aan de huisarts krijgt echter nog steeds de voorkeur. Wel zeggen mensen die een bezoek aan de huisarts uitstellen  eerder aan de bel te trekken als er een mogelijkheid bestaat voor een consult via internet. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Zorgverzekeraar VGZ.

Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van VGZ: “Uit het onderzoek komt naar voren dat een ruime meerderheid zich wel eens zorgen maakt over hun eigen gezondheid in de toekomst, vooral fysieke klachten, overgewicht en kanker zijn punten van zorg. Mensen willen wel advies als het gaat om het voorkomen van gezondheidsklachten en het naleven van een gezonde leefstijl. Hierin spelen de mensen zelf de grootste rol, maar ze zien hier ook een rol weggelegd voor de zorgverleners en zorgverzekeraars.“

Gezond leven moeilijker dan het lijkt
Voor veel Nederlanders speelt voldoende bewegen, gezond eten en voldoende ontspanning een grote rol in het leven. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel de helft van de Nederlanders aangeeft bewust bezig te zijn met een gezonde leefstijl, zegt een zelfde groep meer te willen en moeten bewegen. Maar juist het krijgen van voldoende beweging (25%) kost de mensen de meeste moeite. Ze hebben er geen tijd voor of kunnen zich er niet toe zetten en geven de voorkeur aan een avondje hangen op de bank.

Hulp bij preventie gewenst, maar niet voor zichzelf
Bijna alle  Nederlanders (91%) denken dat Nederlanders wel wat hulp kunnen gebruiken bij het voorkomen van gezondheidsproblemen en het naleven van een gezonde leefstijl. Opvallend is dat bijna de helft van de Nederlanders (46%) echter zegt deze hulp zelf niet nodig te hebben. De mensen die wel zelf hulp willen, zouden dit het liefst krijgen van zorgverleners (54%) en zorgverzekeraars (35%).

Online of offline arts?
Als het gaat om gezondheidsklachten of vragen gaan mensen toch het liefst naar een arts of deskundige in levende lijve. Vooral als het gaat om fysieke klachten en chronische aandoeningen (82%). Een online arts zou worden geraadpleegd als het gaat om overgewicht (21%), slapeloosheid (18%) en overmatig alcoholgebruik (15%). Echter, tweederde (64%) van de Nederlanders die een bezoek aan een arts wel eens uitstelt, zegt (misschien) eerder aan de bel te trekken bij een vraag of klacht als ze de mogelijkheid zouden hebben om via internet een arts te raadplegen. Belangrijkste reden hiervoor is dat dit op elk gewenst moment kan (53%). Een derde van de Nederlanders (36%) stelt een afspraak met een arts wel eens uit, voornamelijk omdat ze twijfelen over de ernst van de klachten (55%) of omdat ze het zelf te druk hebben (34%).

Wat vinden mensen met een verhoogd gezondheidsrisico?
De Nederlanders met een verhoogd gezondheidsrisico zeggen vaker dan de mensen zonder gezondheidrisico dat zij gezonder willen leven dan ze nu doen (35% vs. 15%). Zij kiezen vaker voor een avondje op de bank hangen in plaats van sporten (50% vs. 16%) en eten liever een pizza dan dat ze uitgebreid gaan koken (23% vs. 7%). Nederlanders met een verhoogd gezondheidrisico maken zich vaker zorgen over de toekomst dan mensen zonder risico, met name als het gaat om overgewicht (39% vs. 20%). Ook stellen zij een bezoek aan de arts of deskundige vaker uit. De reden is echter hetzelfde, namelijk twijfel over de ernst van de klacht.

De Nationale Zorgbarometer
De Nationale Zorgbarometer is een initiatief van Zorgverzekeraar VGZ en laat zien hoe Nederlanders denken over de zorg in Nederland. De Nationale Zorgbarometer meet het oordeel van de Nederlanders over de zorg en zorgverleners op basis van een aantal vaste thema’s. Ieder kwartaal brengt de Nationale Zorgbarometer een themaonderzoek naar buiten. De resultaten van het themaonderzoek naar preventie in de zorg in Nederland staan op de website van de barometer. Daarnaast worden actuele vraagstukken aan de respondenten voorgelegd. Iedere Nederlander kan zijn of haar zorgwensen uiten en bijdragen aan de barometer op www.nationalezorgbarometer.nl. Dit kan het hele jaar door. VGZ gebruikt deze zorgwensen om te kijken hoe ze de zorg in Nederland kan verbeteren.

Bron: Univé-VGZ-IZA-Trias

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen