Interoperabiliteit van iSOFT’s RIS-oplossing succesvol beproefd

Array

IHE-experts beoordelen implementatie van interfacevereisten consequent positief
Tijdens de 11e Europese IHE Connectathon, van 11 tot 15 april 2011 in Pisa, Italie, heeft iSOFT de compatibiliteit van haar Radiologie-informatiesysteem op succesvolle wijze aangetoond. Dit is bereikt middels talloze testscenario’s met andere fabrikanten. Onafhankelijke experts prezen de flexibiliteit, de hoge prestaties en de ergonomie van de iSOFT-interface. Bovendien waren ze vooral onder de indruk van de kwalitatieve implementatie van de interfacevereisten.

Een maal per jaar nemen zo’n 300 deelnemers uit heel Europa deel aan de IHE Connectathon. Gedurende vijf dagen testen ze de compatibiliteit van de interfaces van hun IT-systemen. Het doel is om te verzekeren dat ze communiceren in overeenstemming met de IHE-integratievereisten. Tijdens de conferentie van dit jaar voerden circa 75 bedrijven ruim 2.200 tests uit op IHE-profielen. Deze zijn ontworpen om de interoperabiliteit in de uitwisseling van patientendossiers en medische informatie te waarborgen. De tests worden uitgevoerd in de vorm van een directe uitwisseling van gegevens tussen systemen. Elk jaar worden deze geevalueerd door onafhankelijke experts.

De grote vraag naar iSOFT als testpartner leverde 30 belangrijke testscenario’s op. Dat vond plaats met andere fabrikanten op de terreinen ZIS/EPD, RIS, PACS, modaliteiten en MPI. Alle testen werden beoordeeld door de IHE-monitors. iSOFT’s naleving inzake de implementatie van internationale normen in combinatie met andere systemen werd met succes doorstaan. De deelname van iSOFT opende zelfs meer mogelijkheden voor toekomstige samenwerking met fabrikanten, bijvoorbeeld op het vlak van DICOM SR en mammografie.
Jens Riedel, Portfoliomanager Radiology bij iSOFT Health zal voortbouwen op dit succes: “De geslaagde testresultaten zijn een verdere aanbeveling voor samenwerkingsscenario’s met andere fabrikanten. Netwerkscenario’s worden steeds ingewikkelder; vooral op het terrein van de diagnostiek. Daarom is het vooral voor onze oplossing, die fungeert als een centraal managementplatform voor radiologie, nucleaire geneeskunde en radiotherapie, van cruciaal belang dat de communicatie voldoet aan alle regels. We zullen doorgaan om de IHE-normen en de expertise, die we in samenwerking met andere leveranciers hebben verworven, te blijven integreren in onze oplossingen. Daardoor kunnen onze klanten blijven profiteren van de grote mate van interoperabiliteit van ons systeem.”

Met het oog op steeds meer kruisverbanden bij de vorming van intersectorale zorg waarbij verschillende softwaresystemen zijn betrokken, is iSOFT vastbesloten de IHE-profielen te hanteren die voldoen aan de normen ter ondersteuning van de optimale patientenzorg. Systemen die voldoen aan IHE communiceren beter met elkaar. Daarnaast zijn deze makkelijker te implementeren. Informatie kan van systeem tot systeem naadloos worden overgedragen en kan toegankelijker worden gemaakt voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners.
iSOFT heeft vroegtijdig de mogelijkheid van gedefinieerde interfaces en uniforme normen op basis van de IHE-profiel erkend. Als medeoprichter van Europese IHE-initiatieven heeft iSOFT deelgenomen aan talloze Europese Connectathons. Los daarvan heeft zij de integratie van radiologiesystemen gepromoot. iSOFT Radiology draagt al vanaf 2001 een Conformance Statement.

Over IHE-Europa
IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) is een internationaal samenwerkingsverband tussen gebruikers en leveranciers van IT in de gezondheidszorg die de integratie van informatie systemen stimuleert. IHE promoot het gecoördineerd gebruik van gevestigde standaarden om specifieke klinische behoeften ten aanzien van optimale patientenzorg in te vullen. Systemen ontwikkeld overeenkomstig IHE communiceren beter met elkaar, zijn eenvoudiger te implementeren en maken het zorgverleners mogelijk om informatie effectiever te gebruiken.
IHE stelt praktische oplossingen voor workflow en systeemintegratie beschikbaar, gebaseerd op wereldwijde standaarden als DICOM voor de PACS en HL7 voor de RIS/ZIS-omgeving. IHE biedt deze oplossingen, zogenaamde profielen, voor verschillende domeinen zoals radiologie, cardiologie, laboratoria, oogheelkunde, pathologie en oncologie. IHE definieert per domein integratieprofielen die verzameld worden in Technical Frameworks; bouwstenen voor geïntegreerde oplossingen waarbij interoperabiliteit tussen de verschillende deelsystemen gegarandeerd wordt.

Ruim 200 producten zijn al geïmplementeerd met één of meer IHE-profielen. IHE krijgt ondersteuning van het Nationaal Instituut voor ICT in de Zorg (NICTIZ), Health Level 7 (HL7), de Vereniging van Organisaties voor ICT in de zorg (OIZ), de Duitse Röntgen Society, de Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS), het American College of Cardiology (ACC) en nog veel meer andere organisaties.
www.ihe-europe.net.
U treft hier de bevindingen van de Connectathon 2011 aan: http://connectathon-results.ihe-europe.net.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen