ActiZ verheugd over besluit overheveling revalidatiezorg

Array

Geriatrische Revalidatiezorg gaat per 2013 van AWBZ naar Zorgverzekeringswet
Het kabinet heeft vrijdag 13 mei besloten om de geriatrische revalidatiezorg over te hevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet per 2013. ActiZ is blij dat een datum is vastgesteld.

De minister stelt voor om de geriatrische revalidatiezorg over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) per 2013 met een overgangstraject tot 2015. Aan het eind van het traject zijn de tarieven voor de revalidatiezorg vrij onderhandelbaar tussen zorgaanbieder en verzekeraar, waarbij verzekeraars volledig risico dragen.

Samenhang
ActiZ pleitte al eerder voor een snelle overgang van AWBZ naar Zvw omdat de revalidatiezorg goed in de zorgverzekeringswet past: de zorg is immers kortdurend en op herstelgericht, ook als het om ouderen gaat. ActiZ is van mening dat de overheveling van deze zorg – als onderdeel in de keten van ziekenhuiszorg tot en met zorg thuis -  een betere samenhang van de totale zorg voor de client tot gevolg zal hebben. Eerder werd gesproken over 2012 als overgangsjaar, maar dat is niet meer mogelijk. ActiZ is daarom blij dat het besluit nu genomen is voor 2013.

Onderhandelingsruimte
Een kanttekening wil ActiZ wel maken. De vrij onderhandelbare prijzen, die voor 2015 voorzien zijn, passen goed bij de revalidatiezorg. Dat geeft zorgaanbieders de ruimte om een passend aanbod van goede kwaliteit van zorg en behandeling te ontwikkelen voor de clienten. In eerste instantie krijgen zorgaanbieders en verzekeraars echter die onderhandelingsruimte niet. In 2013 zullen er nog volume-afspraken zijn over het aantal behandelingen. Dat geeft weinig ruimte voor het zoeken naar vernieuwingen in het zorgaanbod en afstemming in de zorgketen om de zorg nog beter af te stemmen op de behoefte van de client. Deze beperking baart ActiZ en haar leden zorgen.

Proeftuinen
In 2011 zijn 17 zorgaanbieders gestart met zogenoemde proeftuinen voor de geriatrische revalidatiezorg. Hierin werken verpleeghuizen samen met ziekenhuizen en andere partners in de keten om de revalidatiezorg te verbeteren. Door een goede samenwerking kunnen patienten eerder het ziekenhuis verlaten en kan ook de periode van revalidatie in het verpleeghuis of revalidatiecentrum verkort worden. ActiZ acht het wenselijk dat innovaties ter verbetering van de zorg ook na 2013 en buiten de proeftuinen mogelijk zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen