Met epilepsie weet je het nooit

Array

44 procent van de Nederlanders heeft weleens meegemaakt dat iemand in zijn omgeving een epileptische aanval kreeg. Een op de vier kent zelfs iemand met epilepsie. Toch is er nog veel onduidelijk over deze aandoening. Dit blijkt uit een onderzoek onder 550 mensen dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Epilepsie Fonds. Daarom lanceert het fonds de nieuwe campagne ‘Met epilepsie weet je het nooit’.

Onverwachts
Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in aanvallen. Een ‘normaal’ leven met epilepsie is niet vanzelfsprekend. Iemand kan op ieder moment van de dag onverwachts een aanval krijgen. Hoewel 45 procent van alle ondervraagden weleens een aanval heeft gezien, geeft 48 procent aan niet te weten wat te doen als iemand een aanval krijgt. Van de ondervraagden die zeggen het wel te weten, blijkt echter een groot deel verkeerde hulp te verlenen.

Moeilijk te bespreken
Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat 29 procent van de ondervraagden epilepsie eng vindt. Uit angst voor de reactie van de omgeving praten veel mensen met epilepsie dan ook liever niet over hun aandoening. Van de respondenten gaf 27 procent aan epilepsie een moeilijk te bespreken onderwerp te vinden. Maar liefst 50 procent van de ondervraagden kan zich voorstellen dat mensen met epilepsie zich schamen voor hun aandoening. ‘Het is niet fijn als iedereen je aanstaart als je een aanval hebt’. ‘Mensen denken dat je raar bent’. Het zijn enkele antwoorden op de vraag hoe de omgeving reageert op de aandoening. Toch kan het iedereen overkomen. Ook op latere leeftijd kan iemand plotseling epilepsie krijgen. 45 procent van de ondervraagden weet dit niet of denkt dat dit niet kan.

De campagne
Het thema van de nieuwe campagne is ‘Met epilepsie weet je het nooit’. Je weet immers nooit wanneer je epilepsie krijgt; je weet nooit wanneer je een aanval krijgt en je weet nooit hoe je omgeving zal reageren. De campagne bestaat uit onder andere een tv-spot, advertenties in printmedia en persoonlijke portretten van mensen met epilepsie in magazines.

Bron: Nationaal Epilepsie Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen