Ruim helft volwassen Nederlanders heeft last van maag-darmklachten

Array

Grote impact op dagelijks leven van zowel mannen als vrouwen
Nederlanders kampen massaal met maag- en/of darmklachten. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders heeft aangegeven last te ondervinden van maag- en/of darmklachten, waarvan 7% zelfs dagelijks. Vrouwen hebben meer last dan mannen en stedelingen meer dan dorpelingen. De impact ervan op het dagelijks leven is groot: ruim 68% geeft aan zich niet lekker te voelen en zelfs 5% meldt zich ziek. In één op de zeven gevallen blijft men langer dan een week in de lappenmand. Voor een permanente oplossing wil meer dan de helft graag iets inleveren: hun laatste gadget of een nieuwe garderobe; 10% is zelfs bereid de vakantie hiervoor te laten schieten. Dit zijn de opvallendste conclusies uit een representatief onderzoek van Iberogast (mei 2011), uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope onder 1000 respondenten1. Het goede nieuws is dat er een natuurlijk geneesmiddel is, dat echt werkt: Iberogast.

6,7 miljoen mensen ervaren klachten, 470.000 zelfs dagelijks
De omvang van het probleem is groot: 56% van de volwassen Nederlanders geeft in het onderzoek aan dagelijks, regelmatig of af en toe maag- en/of darmklachten te hebben. Maag- en darmkrampen komen het vaakst voor, gevolgd door een opgeblazen gevoel en maagzuur. Mannen hebben het vaakst last van brandend maagzuur, vrouwen van maag- en darmkrampen. Ook is er verschil in leeftijd. Bij jongeren (20-34 jaar) staan maag- en darmkrampen op nummer één, bij ouderen (55-75 jaar) brandend maagzuur. Overigens nemen de klachten iets af naarmate men ouder wordt.

Grote impact – waaronder ziekteverzuim
Van de respondenten die klachten hebben, geeft ruim 68% aan zich niet lekker te voelen en belemmerd te worden in de dagelijkse routine. 5% van hen meldt zich zelfs ziek en is niet in staat naar school te gaan, te werken of te studeren. Een afwezigheid van ruim een week is daarbij geen uitzondering (bijna 13%)! De situaties waarin men terecht komt vanwege de klachten zijn vaak schrijnend en varieren van het niet halen van de wc tijdens een reis, langdurige obstipatie op vakantie, winderigheid in publieke gelegenheden tot volledige arbeidsongeschiktheid. Het is dan ook niet vreemd dat 55% graag iets wil inleveren om nooit meer maag-darmklachten te hebben. Het laatste gadget als een iPad of telefoon of een nieuwe garderobe worden hierbij het vaakst genoemd. Overigens schatten vrouwen de ernst van hun klachten een stuk hoger in dan mannen. Op een schaal van 1 tot 10 geeft ruim 53% van de vrouwen aan hun klachten een 6 of hoger te geven, slechts 28% van de mannen ziet zijn klacht als ernstig.

Vrouwen last van stress, mannen van het eten
Zowel mannen als vrouwen geven als de nummer 1 en 2 oorzaak van hun problemen voeding en stress aan. Hiernaast wijzen mannen een ongezonde levensstijl als oorzaak aan en geven vrouwen oorzaken als menstruatie en allergie aan als belangrijke boosdoeners.

1. Onderzoek Een blik naar Binnen, mei 2011, uitgevoerd in opdracht van Iberogast.
2. De uitkomsten zijn vertaald naar de huidige bevolkingscijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Zoektocht naar oplossingen
Online wordt naar adviezen gezocht over de bestrijding van maag-darmklachten. 18% van de vrouwen surft op het net tegenover 14% van de mannen. Hiernaast doen vrouwen kennis op in tijdschriften (5%) en gaan ze naar de huisarts (27%). Mannen laten de tijdschriften links liggen (1,6%) en raadplegen liever meteen hun dokter voor advies (32%). De zoektocht naar verlichting leidt in bijna een kwart van de gevallen naar een zelfzorgmiddel bij de drogist; daarnaast zoekt men vaak heil bij een kop thee of warme melk. In de laatste plaats maken we pas gebruik van een doktersrecept.

Gezonde lifestyle is van invloed
Gevraagd naar een eigen omschrijving van hun lichamelijke conditie, geeft 26% aan zich het meest te herkennen in het Fit & Sportief type: gezond van lijf en leden, eet gezond en sport zeer regelmatig. Dit type ervaart het minste maag-darmklachten, 53% heeft naar eigen zeggen zelfs nooit last. Het Dat kan beter type voelt zich beduidend minder gezond en ervaart geregeld problemen met de gezondheid: 17% heeft dagelijks last van maag-darmklachten, slechts 23% is klachtenvrij.

De oplossing: snel, veilig en zonder bijwerkingen
Over de ideale oplossing voor maag- en darmklachten zijn mannen en vrouwen het nagenoeg eens. De top drie: 1) het moet snel werken 2) veilig in het gebruik, 3) geen bijwerkingen. Verder hechten vrouwen er veel belang aan dat de oplossing natuurlijk is; mannen willen met name klinisch bewijs.

Bron: iberogast

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen