Miljoenensubsidie voor onderzoek naar biologische klok

Array

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Onderzoek naar biologische klok
Prof. Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft samen met haar collega’s dr. Stephan Michel en dr. Tom de Boer een subsidie verworven van 1.3 miljoen euro. Technologiestichting STW kende de miljoenensubsidie toe aan het project ONTIME gecoördineerd door prof. Martha Merrow van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin de Leidse wetenschappers participeren.

Biologische of sociale klok
Ons lichaam leeft volgens de biologische klok; als mens in de maatschappij leven we echter naar de sociale klok. Dit leidt onvermijdelijk tot conflicten en het lichaam heeft daar last van. Op basis van recente inzichten in het functioneren van de biologische klok moet het onderzoeksprogramma ONTIME leiden tot allerlei soorten `producten’ om onze manier van leven te verbeteren.

Prof. Joke Meijer, dr. Tom de Boer en dr. Stephan Michel zijn werkzaam op de afdeling Moleculaire Celbiologie, bij de sectie Neurofysiologie. Hun onderzoek richt zich op het volgende:

* Prof. Joke Meijer onderzoekt of de effectiviteit van geneesmiddelen afhangt van het tijdstip waarop zij worden ingenomen
* Het onderzoek van dr. Tom de Boer richt zich op het verbeteren van de slaap in de loop van de veroudering

* Dr. Stephan Michel wil met zijn onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van een instrument dat de functiestoring in de biologische klok kan herkennen

Innovatie in de samenleving
Technologiestichting STW financiert excellent
technisch-wetenschappelijk onderzoek, dat uitzicht biedt op toepassing. Elk jaar heeft STW een apart budget beschikbaar voor Perspectiefprogramma’s. Karakteristieken van deze programma’s zijn het ontwikkelen van nieuwe technologie via een multidisciplinaire aanpak, samenwerking met dan wel medefinanciering door private partijen en specifieke activiteiten gericht op valorisatie en ondernemerschap. Het resultaat moet zijn dat STW-Perspectief bijdraagt aan het oplossen van knelpunten in de innovatie en in de samenleving.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen