NPCF eist betere bereikbaarheid huisartsen

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
‘Ik heb mijn telefoonrekening bewaard om aan te tonen dat ik voor een uitslag van een onderzoek in het ziekenhuis 3 x heb gebeld. Twee keer werd ik na 7 minuten van de lijn gegooid. Heb toen nogmaals een poging gedaan: weer 6 minuten. De volgende dag ben ik maar binnengelopen bij de secretaresse (4,5 km verder). Ik vind het een ramp’.

De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) vindt het onacceptabel dat de telefonische bereikbaarheid van huisartsen nog steeds zwaar te wensen over laat. Voor de NPCF is de maat vol. “Patienten vinden een wachttijd van maximaal 1 minuut acceptabel. Maar huisartsen zeggen dat ze een wachttijd van 2 minuten nog niet eens kunnen waarmaken. De Inspectie laat nu zien dat in de praktijk 1 op de 3 telefoontjes zelfs binnen 10 minuten niet wordt beantwoord. Ik vind dat huisartsen het niet langer kunnen volhouden om de wensen van hun patient op deze manier te blijven negeren,” zegt NPCF directeur Wilna Wind.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vastgesteld dat de telefonische bereikbaarheid van huisartsen sinds het laatste onderzoek van 2008 niet is verbeterd. Veertig procent van de patienten die belt krijgt niet binnen twee minuten een persoon aan de telefoon. De NPCF heeft onderzoeksinstituut NIVEL gevraagd om te onderzoeken welke wachttijd patienten nog acceptabel vinden. Onlangs zijn de resultaten daarvan bekend geworden. Van de respondenten vindt maar 11% een wachttijd langer dan twee minuten acceptabel, de meerderheid wil zelfs binnen één minuut te woord worden gestaan. “De huisartsen blijven zeggen dat het onmogelijk is om te voldoen aan de tweeminutengrens die de minister heeft vastgesteld,” zegt Wilna Wind. “Maar als de huisarts zijn centrale rol voor de patient wil waarmaken dan moet je er als patient wel op kunnen vertrouwen dat de huisarts er voor jou ook is als je hem nodig hebt.”

Uit het onderzoek van de IGZ blijkt de telefonische bereikbaarheid in groepspraktijken veel beter is dan in solopraktijken. “Dat bevestigt ons standpunt dat je betere zorg en betere dienstverlening kunt bieden als je het samen organiseert”, zegt Wilna Wind. “In groepspraktijken en zeker in gezondheidscentra kan de zorg voor patienten beter worden georganiseerd en afgestemd worden op de wensen en noden van patienten. Daar zijn alle patienten bij gebaat. Wij willen dus vaart achter die ontwikkeling”.

De bereikbaarheid voor spoedoproepen is ook nog steeds onder de maat, stelt de Inspectie vast. Ruim een kwart van de huisartsenpraktijken beantwoordde een spoedoproep niet binnen de normtijd van 30 seconden. Een op de acht patienten die met een spoedvraag belde, kreeg binnen anderhalve minuut nog steeds niemand aan de telefoon. “Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Wij juichen het toe dat de Inspectie hier nu streng op gaat handhaven”, zegt Wilna Wind. “Het is volkomen ontoelaatbaar dat patienten in een situatie terecht komen waarin ze met hun spoedvraag niet bijtijds te woord worden gestaan. Ik hoef niemand uit te leggen wat het betekent als je met een doodziek kind of een gapende wond na anderhalve minuut nog niemand aan de lijn hebt”. Het zorgt er bovendien voor dat mensen hun toevlucht zoeken bij de veel duurdere spoedzorg in de ziekenhuizen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen