Tekort aan cytarabine dreigt

Array

Cyrarabine dat wordt gebruikt voor de behandeling van acute leukemie cytarabine dreigt op te raken. Het grootste behandelcentrum van de ziekte in Nederland het Erasmus Medisch Centrum heeft nog voor twee tot drie weken op voorraad. Dan is het op. Dat heeft ziekenhuisapotheker bij het Erasmus Nicole Hunfeld dinsdag gezegd tegen Radio 1.
De vraag naar het medicijn groeit sterk, maar al sinds januari kampen producenten met productieproblemen. Cytarabine wordt al tientallen jaren gebruikt en er is geen alternatief.

Patienten met acute leukemie moeten onmiddellijk na de diagnose behandeld worden met het middel. Tot nu toe heeft het tekort in Nederland nog niet gezorgd voor het uitstellen van behandeling. Jaarlijks krijgen zo’n zeshonderd Nederlanders acute leukemie.
Voor Nederland zijn er twee producenten die het medicijn leveren en er is geen alternatief voor dit middel. Beide producenten hebben leveringsproblemen. Volgens Hunfeld, de belangrijkste producent, kan niet zeggen wanneer de problemen zijn opgelost. In de vloeistof die in de VS in de fabriek is gemaakt zouden kristallen zijn gevonden. “Daarom kunnen die flacons niet worden uitgeleverd.”

Dergelijke leveringsproblemen zijn vaak de aanleiding voor een tekort. Het medicijn moet opnieuw worden gemaakt, maar dat kost veel tijd, onder meer wegens het papierwerk dat bij het maken van het medicijn komt kijken, zegt Hunfeld.
De vrees is dat als de problemen aanhouden behandelingen binnenkort wel moeten worden uitgesteld. De ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam stelt tegenover de NOS dat het nog voor twee of drie weken aan voorraad heeft.

De ziekenhuisapotheek heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een brandbrief gestuurd. Ook de stichting Hemato-oncologie voor Volwassenen (HOVON) houdt de situatie scherp in de gaten. Volgens de stichting is er nog geen reden tot ongerustheid, maar het hoopt wel dat er snel een definitieve oplossing komt.

Volgens KWF Kankerbestrijding wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer achthonderd mensen acute leukemie vastgesteld. Daarvan hebben er ongeveer zeshonderd acute myeloïde leukemie. Bij acute myeloïde leukemie is er sprake van een abnormale productie van een bepaald type onrijpe witte bloedcellen, granulocyten genoemd.

<object width=”352″ height=”198″><param name=”movie” value=”http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-961977″></param><param name=”wmode” value=”transparent”></param><param name=”allowScriptAccess” value=”always”></param><param name=”allowfullscreen” value=”true”></param><embed src=”http://s.nos.nl/swf/embed/nos_video_embed.swf?tcmid=tcm-5-961977″ type=”application/x-shockwave-flash” wmode=”transparent” width=”352″ height=”198″ allowfullscreen=”true” allowScriptAccess=”always”></embed></object>

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen