IGZ-Onderzoek over bereikbaarheid huisarts ondermaats

1
202

In weerwil van de berichtgeving over de trage reactie van huisartsen op een spoedlijn denkt vogelvrije huisarts Mitrasing hier anders over. Op HuisartsVandaag is deze week een pol onder huisartsen gestart naar de legitimiteit van dit onderzoek en slechts 12% van de gebelde huisartsen was het eens met de conclusie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg(IGZ).

 

 

Op 2 mei jongstleden kreeg huisartsenpraktijk Mitrasing een brief met de mededeling de praktijk niet goed bereikbaar was gebleken. Wat is er aan de hand? Het telefoonnummer, vermeld in de brief van IGZ, dat gebeld werd is niet van de praktijk. Wordt dit nummer gebeld dan hoort de beller heel duidelijk dat dit de praktijk helemaal niet is. Dus IGZ heeft twee maal het onjuiste nummer gebeld en zichzelf niet gecorrigeerd terwijl deze er zes maanden de tijd voor had want het onderzoek ving volgens de IGZ aan op 18 oktober 2010 en duurde 4 weken. Achter het juiste nummer aangaan is voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkbaar te veel moeite en is de conclusie van IGZ dat de praktijk niet goed bereikbaar is. In het rapport staat ook nergens vermeld wat men doet bij onjuiste telefoonnummers. De huisarts wordt middels de brief verzocht, onder dreiging van een dwangsom, met omgekeerde bewijslast te komen. Wat sta ik te beven.

 

Dit is slechts één voorbeeld. Zo werd bij een collega de herhaalrecepten lijn gebeld en dezelfde conclusie getrokken.

Het zou de Landelijke huisartsenvereniging (LHV)gepast hebben om navraag te doen naar de onderzoeksopzet en bij een aantal ‘gevallenen’ te informeren naar het hoe en waarom. Dat zou pro-actief geweest zijn maar kennelijk komt dit niet bij de LHV op terwijl een ruime meerderheid het niet eens is met de conclusie van IGZ.

Noord Hollands Dagblad deed een test naar de bereikbaarheid van de Huisarts in Noord Holland bij spoed. Dat mijn praktijk in de top zat was leuk om te lezen en is mooi voor de PR maar wat opvallender is: het blad kende blijkbaar mijn spoednummer wel!

 

Kortom: media, politiek maar ook de LHV mogen wel wat kritischer naar het verslag van de IGZ kijken.

Glenn Mitrasing

 

www.devogelvrijehuisarts.nl


1 REACTIE

  1. Geachte heer Mitrasing,

    De kern van het geheel is dat het al jaren schort aan de bereikbaarheid van huisartsen. Net als IGZ moet een patiënt ook op zoek naar het telefoonnummer van de huisarts en de patient doet dat op verschillende manieren. Ik merk regelmatig dat ik nog oude nummers vind van huisartsen die ik wil bellen. Ook dat is een onderdeel van bereikbaarheid. Als huisartsen online en offline de telefoonnummers up-to-date houden is het voor iedereen eenvoudiger. Uw telefoonnummer was overigens goed vindbaar via het internet, en kreeg vrij snel een assistente aan de telefoon.(binnen een minuut en geen spoed)

Comments are closed.