Prettig leven met arthrose?

Array

In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ houdt reumatoloog Joost van Zadelhoff op dinsdag 31 mei 2011 een praatje over artrose. Bij arthrose hebben patienten last van de gewrichten doordat het kraakbeen geleidelijk verdwijnt als gevolg van slijtage. Moet je daar nu maar mee leren leven, zoals vroeger werd gezegd. Of zijn er nieuwe behandelingsmogelijkheden?   De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

De laatste jaren is er bij reumatologen veel belangstelling voor arthrose. Er wordt veel onderzoek gedaan, waarbij gebleken is dat er eigenlijk twee soorten arthrose zijn:  een vorm van arthrose mét en zonder een ontsteking van de gewrichten. Voor beide is een aangepaste vorm van pijnstilling ontwikkeld.  Erg belangrijk bij deze ziekte is ook hoe je er het beste mee om kunt gaan in het dagelijks leven. Soms werkt het uitwringen van een nat doekje of het openen van een pot appelmoes al averechts. In het JBZ is een speciaal traject ontwikkeld in samenwerking met ergotherapie waarin patienten leren wat ze wel en beter niet kunnen doen. Joost van Zadelhoff: ”Helaas is hier een wachtlijst voor, maar we werken er hard aan om de capaciteit uit te breiden. In mijn praatje noem ik uiteraard wel de belangrijkste tips en tricks”.

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.

 

Recente artikelen