Vanaf 1 juni directe toegankelijkheid voor paramedici?

Array
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft besloten dat de orthoptist, dietist, ergotherapeut, logopedist en podotherapeut direct toegankelijk wordt vanaf 1 juni. Vanaf dan kunnen de mensen direct naar de specialist, maar mag dat ook? Om voor vergoeding van de behandelingen in aanmerking te komen moet de paramedicus een scholing hebben gevolgd voor de speciale screening. Bij de orthoptie is de scholing nog in ontwikkeling en zal na allewaarschijnlijkheid pas eind 2011 begin 2012 gegeven worden. Tot die tijd mogen de mensen nog steeds niet direct naar de orthoptist, ondanks de wetswijziging.
Toch is dit niet het enige probleem wat speelt.
Bijna alle paramedische beroepen van artikel 34 beroepen van de wet BIG hebben een AGB code (Algemeen GegevensBeheer Zorgverleners) waarmee direct bij de zorgverzekeraar gedeclareerd kan en mag worden. Maar voor de orthoptist is het onmogelijk een AGB code te verkrijgen. Bijna 3 jaar geleden is het probleem aangekaart en nog steeds is er geen verandering.
Navraag bij het ministerie van VWS, de Nederlandse zorgautoriteit (NZa), de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten (NVO) en Vektis
levert een ontbrekend beleidsmatig onderdeel in de wetgeving op waardoor de orthoptist niet in aanmerking komt voor een AGB code en de bijbehorende behandel tarieven.
Het is dus niet duidelijk wat de tarieven van de orthoptist moeten zijn. Dit levert verwarring op bij clienten, zorgverleners en
zorgverzekeraars. Alle partijen wijzen naar elkaar en niemand kan een duidelijk antwoord geven. Directe toegankelijkheid orthoptie; het kan wel maar het mag niet.
Orthoptistenpraktijk De Knipoogjes
Waterkers 20
3297 WS Puttershoek
Tel: 078 – 7851110
deknipoogjes

Orthoptistenpraktijk De Knipoogjes is een oogheelkundig praktijk die gespecialiseerd is in Scheelzien, Brilafwijking, Lui oog, Dubbelzien, Hoofdpijn, Oogbewegingsstoornissen, Leesklachten, Convergentie problemen. Het Onderzoek en de behandeling wordt echter alleen door Bachelor gediplomeerde orthoptisten die ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten.

Recente artikelen