Vandaag: Wereld Huisartsen Dag

De internationale huisartsenorganisatie WONCA heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag (World Family Doctor Day). De LHV en het NHG hebben dit feit aangegrepen om voorafgaand aan deze datum de unieke positie van de huisarts in Nederland nog eens bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.
De LHV heeft daarom een tekst aangeboden aan alle redacties van De Weekkrant, een keten huis-aan-huisbladen met een landelijke dekking.Huisartsendag? Verwacht de dokter dan een bloemetje van mij? Nee, hoor. De wereldorganisatie van huisartsen heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag om één keer per jaar stil te staan bij iets dat voor u zo heel vanzelfsprekend is. Een huisarts die dicht in de buurt werkt, bij u langskomt als het moet en geen lange wachttijden heeft. Dat is niet overal in de wereld zo. De twee huisartsenorganisaties in Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ondersteunen dit initiatief daarom van harte. Zij vinden het van groot belang om de huisartsenzorg in Nederland te houden zoals die nu is.
Want zeker in Nederland neemt de huisarts een unieke plaats in. Letterlijk en figuurlijk dicht in de buurt van iedereen, zijn huisartsen het vertrouwde, dagelijkse aanspreekpunt voor hun patiënten. Huisartsen kennen hun patiënten en hun gezinssituatie vaak al geruime tijd en kunnen daardoor verbanden leggen tussen de klachten van iemand en diens persoonlijke achtergrond. Niet voor niets wordt huisartsenzorg ook wel omschreven als levensloopgeneeskunde.
Goed en goedkoop
Door die brede blik kan de huisarts in bijna alle gevallen voorkomen dat een patiënt ook nog eens een tijdrovend en (meestal) duurder bezoek aan andere zorgverleners moet brengen. In ruim 95% van alle gevallen handelt een huisarts een klacht van een patiënt zelf af. En de huisarts zorgt er daarmee ook voor dat de kosten van de zorg niet helemaal de pan uit rijzen. De totale huisartsenzorg kost slechts 6% van de totale zorgkosten in Nederland.
Uit onderzoek blijkt dat de patiënten die zorg van de huisarts heel belangrijk vinden. De huisarts is voor hen de belangrijkste informatiebron bij vragen over hun gezondheid. En recent kregen de huisartsen van hun patiënten een gemiddeld rapportcijfer van 8,2 voor hun werk.
Garant voor kwaliteit
Al in de jaren ’50 werd de zorg van huisartsen omschreven als de persoonlijke, integrale (voor alles) en continue (7X24 uur) zorg door een huisarts voor de patiënten die aan hem toevertrouwd zijn. De “hem” is in de loop der jaren in toenemende mate een “haar” geworden. En voor de avond-, nacht- en weekenddiensten is er tegenwoordig de huisartsenpost. Huisartsen hebben ook steeds vaker hulppersoneel in dienst en de zorg voor chronisch zieken is een belangrijke taak geworden. Natuurlijk staat het huisartsenvak door de veranderingen in de zorg en de wensen van patiënten regelmatig onder druk. Alle huisartsen werken daarom voortdurend aan de verbetering van hun dienstverlening. Zij staan daarbij open voor suggesties van patiënten.
Iedere dag zetten de 9000 huisartsen in ons land zich in voor de kwaliteit van hun zorg aan de patiënt. Zij doen dat samen met hun doktersassistenten en praktijkverpleegkundigen. De opleiding en de vele vormen van nascholing die de huisarts volgt, staan garant voor die kwaliteit. We zijn in Nederland zo gewend aan de dagelijkse aanwezigheid van de huisarts, dat we daar niet altijd bij stilstaan. Het is daarom goed om dat op 19 mei toch even te doen op Wereld Huisartsen Dag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen