Eenduidige aanpak geweld tegen zorgverleners

De politie Gelderland-Midden en het openbaar ministerie hanteren met ingang van 20 mei een eenduidige aanpak van geweld tegen medewerkers met een publieke taak. Dit past in het landelijke programma van het kabinet dat moet leiden tot minder geweld en een eenduidige en effectieve aanpak door de politie en het openbaar ministerie.

De groep van publieke werkers is zeer gevarieerd: we hebben het over bijvoorbeeld buschauffeurs, mensen van de brandweer, ambulancepersoneel, medewerkers van de spoedeisende hulp en andere verpleegkundige afdelingen in ziekenhuizen en baliemedewerkers van overheidsinstellingen, maar ook klaarovers en particuliere beveiligers vallen onder deze doelgroep.
Wat zij gemeen hebben is dat zij slachtoffer kunnen worden, terwijl zij zich inzetten voor de burgers en de maatschappij. Dat wordt niet getolereerd en daarom treedt de overheid zo krachtig op tegen geweld tegen medewerkers met een publieke taak.

Voorrang
In het geval een medewerker met een publieke taak slachtoffer wordt, pakt de politie met voorrang de aangiftes van het slachtoffer op en wordt het dossier door het openbaar ministerie met prioriteit verwerkt. Bovendien ligt de strafeis voor geweld tegen medewerkers met een publieke taak in beginsel fors hoger dan reguliere geweldsdelicten.

Aangifte
Werkers met een publieke taak worden opgeroepen zich altijd bij de politie te melden. Om de herleidbaarheid van de slachtoffers te voorkomen, kan het werkadres worden opgegeven als postadres. Overigens kunnen ook werkgevers aangifte doen namens de werknemer.

De politie zal rond dergelijke zaken media-aandacht vragen voor incidenten en opsporingsonderzoeken, zodat er een signaal wordt afgegeven: geweld tegen hulpverleners is niet normaal en wordt niet geaccepteerd. (rl)

Bron: Politie Gelderland-Midden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen