Gendefect verklaart aangeboren afweerstoornis

Array

Een internationaal team onder leiding van prof. Silvère van der Maarel van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ontdekt dat mutaties in het ZBTB24 gen het ICF-syndroom veroorzaken. Bij deze zeer zeldzame aangeboren afweerstoornis zijn er geen of nauwelijks antilichamen in het bloed aanwezig. Patienten met ICF-syndroom overlijden meestal op jonge leeftijd aan de gevolgen van terugkerende infecties. De verwachting is dat deze ontdekking op korte termijn zal bijdragen aan een beter begrip van het ziektemechanisme achter het ICF-syndroom. Het gen behoort namelijk tot een familie van genen waarvan meerdere een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling en regulatie van onze afweercellen. De onderzoeksresultaten verschijnen vandaag in het American Journal of Human Genetics.

Epigenetica
Het ICF-syndroom staat sterk in de belangstelling omdat de ziekte gekenmerkt wordt door zogeheten epigenetische veranderingen in ons DNA. Grote delen van het DNA hebben bij ICF een veel opener structuur, waardoor genen makkelijker kunnen worden afgelezen. Dit kan leiden tot de verkeerde of verhoogde aanmaak van eiwitten, wat de ontwikkeling van immuuncellen verstoort. In deze studie, gefinancierd door het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases, werd gebruikgemaakt van de krachtige Next Generation Sequencing-technologie die beschikbaar is bij het Leiden Genome Technology Center van het LUMC.

ICF-syndroom
Het ICF-syndroom (Immunodeficientie, Centromeerinstabiliteit, Faciale anomalieen) is een erfelijke ziekte waarbij de weerstand tegen infecties sterk verlaagd is. Patienten vertonen ook afwijkingen in het gezicht, zoals een vergrote tong en ver uit elkaar staande amandelogen. De weerstand wordt verlaagd doordat de hoeveelheid immunoglobulinen in het bloed sterk verminderd is.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen