Anticonceptievoorjou.nl laat meiden bewust kiezen

Vanaf komende maandag 23 mei kunnen meiden een test doen op Anticonceptie.nl om te zien welk anticonceptiemiddel het beste bij hen past. Dat is namelijk lang niet altijd de pil. Er kunnen persoonlijke of cultuurgebonden redenen zijn waarom een ander anticonceptiemiddel geschikter is. Dit digitale keuze-instrument houdt rekening met zulke factoren. De test is gemaakt door Rutgers WPF (voorheen bekend als Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit) en is met name bedoeld voor laag opgeleide en allochtone meisjes.

Aanleiding
De website Anticonceptievoorjou.nl is geen vervanging van het advies van een huisarts of Sense-verpleegkundige, maar een gedegen voorbereiding daarop. Een aantal anticonceptiemiddelen is bij veel vrouwen (en mannen) nog onbekend, zoals de anticonceptiering, de anticonceptiepleister en het vrouwencondoom. Van de vrouwen tussen de 15 en 49 jaar die anticonceptie gebruiken, slikt 35% de pil. Uit onderzoek van Rutgers WPF blijkt echter dat de pil niet voor iedereen het meest betrouwbare en makkelijkst te gebruiken anticonceptiemiddel is, aangezien je er elke dag aan moet denken. De website Anticonceptievoorjou.nl laat meisjes bewust nadenken over anticonceptie en welke aspecten zij daarbij belangrijk vinden. Een verantwoorde keuze draagt bij aan een effectief gebruik.

Meisjes én jongens hebben kennis nodig
De meeste jongeren vinden anticonceptie belangrijk en willen die ook goed toepassen. Een deel van de jongeren is echter niet voorbereid op seksueel contact en heeft problemen met het plannen of goed gebruiken van anticonceptie, blijkt uit onderzoek van Rutgers WPF. Het condoom wordt bovendien gezien als de verantwoordelijkheid van de jongen en de pil die van het meisje. Jongens verwachten dat een meisje de pil dagelijks slikt en meisjes verwachten dat de jongen een condoom bij zich heeft en die goed weet te gebruiken. Maar dit is lang niet altijd het geval. Er is veel te winnen als jongens en meisjes gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen voor anticonceptie en beiden goed geïnformeerd zijn over de verschillende anticonceptiemiddelen die er zijn en hoe je die goed gebruikt. En er moet in de voorlichting ingegaan worden op vooronderstellingen van jongeren, zoals dat je onvruchtbaar zou worden van de pil, of dat bij gebruik van het spiraaltje het (onreine) bloed in je lichaam blijft.

De test
‘Ik wil niet dat een dokter mijn anticonceptie inbrengt in mijn baarmoeder’. ‘Ik wil dat ik mijn ongesteldheid kan plannen.’ ‘Ik wil dat niemand erachter kan komen dat ik anticonceptie gebruik’. Dit zijn voorbeelden van stellingen uit de test, waarbij aangegeven moet worden of dit belangrijk is of niet. Vervolgens moet de gebruikster kiezen wat voor haar het allerbelangrijkste is en dan rolt er een advies uit.


Contraceptive decision-making – background and outcomes of contraceptive methods
/ C. Picavet, L. Van der Leest, C. Wijsen [2011]
Als PDF-bestand downloaden

Achtergronden van inadequaat anticonceptiegebruik bij jongeren
/ M. de Neef en L. van Dijk [2010]
Als PDF-bestand downloaden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen