BN’ers ervaren hoe heftig het is multiple sclerose te hebben

In ‘BN’ers in de zorg – een leven lang MS’ stappen bekende Nederlanders in het leven van iemand met deze ingrijpende ziekte. Veel mensen denken dat Multiple sclerose (MS) een spierziekte is, dit is echter een misvatting. MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, waarbij de ene na de andere lichaamsfunctie uitvalt. In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen aan MS en er bestaat voor deze zenuwziekte nog geen genezing. Wolter Kroes en Henny Huisman ervaren een dag lang wat het betekent om met MS te moeten leven.

In de uitzending leert zanger Wolter Kroes Mikki kennen. Mikki is elf jaar en heeft een zeer agressieve vorm van MS. Ze heeft al meerdere keren in het ziekenhuis gelegen, maar geen enkele behandelingsmethode helpt. Ze gaat steeds verder achteruit en is inmiddels bijna blind. Lezen is hierdoor erg moeilijk voor haar geworden. Daarnaast kan ze niet goed meer lopen, waardoor lekker fietsen of buitenspelen met vriendinnen er ook niet meer in zit. Mikki gaat naar een speciale school, waar ze leert werken met een spraakcomputer. Het levenslustige meisje gunt Wolter een kijkje in haar leven en confronteert hem met de consequenties van de ziekte. Wat doet het met je als je benen aanvoelen als blubber? En hoe is het om televisie te kijken wanneer het voelt alsof er een dikke laag vaseline op je ogen zit gesmeerd?

Henny Huisman stapt in het leven van Viola. Viola is een jonge vrouw met een drukke baan, een eigen huis, veel vrienden en een leuke relatie. Tot ze twee jaar geleden op een ochtend wakker wordt en niet meer kan lopen. Sindsdien staat haar leven op zijn kop: Viola heeft MS. Ze raakt haar huis en haar baan kwijt, haar relatie gaat uit en noodgedwongen trekt ze in bij haar zus in Amsterdam. Haar ouders, die net naar Turkije zijn geemigreerd, komen hals over kop terug. Vanaf nu is Viola volledig afhankelijk van hun hulp. In afwachting van nieuwe huisvesting woont het hele gezin op 48 vierkante meter. Henny ervaart hoe de simpelste dingen voor Viola een enorme en vaak onmogelijke opgave zijn geworden.

BN’ers in de zorg is geproduceerd door I Care Producties in samenwerking met Stichting MS Research en is op woensdag 25 mei om 19:25 uur te zien op Nederland 1 bij de AVRO .

Dit is een origineel bericht van Stichting MS Research

Bron: ANP Perssupport

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen