Adoptiegeschiedenis Nederland in kaart gebracht
ArrayVan roze adoptiewolk naar realistisch beeld
Een geschiedenis van adoptie in Nederland: van de idealistische roze adoptiewolk in de beginjaren tot een meer realistische kijk op adopteren in latere jaren. Het levenswerk van emeritus hoogleraar René Hoksbergen van de Universiteit Utrecht, gevat in het boek ‘Kinderen die niet konden blijven’, ligt binnenkort in de winkel. Het eerste exemplaar wordt vrijdag 27 mei aangeboden aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.
In zijn nieuwe boek beschrijft de Utrechtse wetenschapper aan de hand van onder andere vijf generaties adoptieouders de geschiedenis van adopteren in Nederland. De laatste twee generaties kijken realistischer tegen adoptie aan dan eerdere generaties, zo luidt een van Hoksbergens conclusies.
Problemen bij opvoeding
Volgens de emeritus hoogleraar brachten hartverscheurende tv-beelden over de situatie van Vietnamese oorlogswezen en gemengdbloedige Zuid-Koreaanse kinderen in de jaren zeventig een golf van medeleven teweeg. Hoksbergen: “Met groot enthousiasme ging men aan de slag om deze kinderen in Nederland een beter leven te gunnen. In de jaren tachtig kwamen echter de eerste scheurtjes in de roze adoptiewolk. Een aantal adoptieouders verhaalde over ernstige problemen bij de opvoeding van hun kinderen.†Anno 2011 heeft het onbevangen idealisme van de jaren zeventig in de ogen van Hoksbergen plaatsgemaakt voor een kritisch realisme.
Taboeonderwerp
Ook bespreekt en analyseert de Utrechtse onderzoeker de adoptiekinderen, die hij opsplitst in twee generaties. De eerste generatie omschrijft hij als de stille generatie: “Deze geadopteerden zijn in hoofdzaak in Nederland of in een Europees land geboren. We horen weinig van hen.†Adoptie was vroeger een taboeonderwerp; dat heeft deze stille generatie vermoedelijk sterk beïnvloed. De andere generatie laat juist veel van zich horen. Deze adoptiekinderen komen uit tientallen verschillende landen. “Het is opmerkelijk hoeveel belangenorganisaties in enkele jaren tijd door hen uit de grond zijn gestampt, meestal gebonden aan het land van herkomst van de specifieke groep geadopteerden.â€
Bijeenkomst 27 mei
Naast het aanbieden van het eerste exemplaar van ‘Kinderen die niet konden blijven’ aan staatssecretaris Fred Teeven, zal René Hoksbergen deze vrijdagmiddag 27 mei een beeld schetsen van 60 jaar adoptieonderzoek. Ook komen twee geadopteerden aan het woord die de aanwezigen laten delen in hun persoonlijke ervaringen. De presentatie is van 15:00 tot 18:15 uur in het Universiteitsgebouw Educatorium, zaal Megaron, in De Uithof. Pers kan zich aanmelden bij onderstaande personen.