Prestatiebekostiging van minister Schippers maakt farmaceutische zorg beter

Array

Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
KNMP stuurt brief aan de Tweede Kamer over stand van zaken vrije prijsvorming en prestatiebekostiging en zorg dichtbij de patient
In een brief aan de Tweede Kamer pleit de KNMP ervoor de lijn van minister Edith Schippers te blijven volgen met betrekking tot de invoering van vrije prijsvorming en prestatiebekostiging in de farmaceutische zorg. De minister wil vrije prijsvorming invoeren voor de farmaceutische zorg, teneinde meer ruimte te scheppen voor innovatie en de patientenzorg te verbeteren.

Ook vraagt de KNMP aandacht voor de bereikbaarheid van goede zorg dichtbij de patient. Deze is in het geding voor specifieke patientengroepen, zoals HIV-patienten. 25 mei overleggen Kamerleden en minister over het geneesmiddelenbeleid.

Aanleiding
De minister wil met de invoering van vrije prijsvorming en prestatiebekostiging binnen de farmaceutische zorg bereiken dat er meer ruimte komt voor innovatie en dat de patientenzorg wordt verbeterd. Ook de KNMP maakt zich hier sterk over. In het Witboek Farmacie heeft de KNMP de ambities neergelegd voor de verbetering van de kwaliteit en veiligheid van de farmaceutische patientenzorg.

Zo ontwikkelt de KNMP op dit moment vijftien nieuwe richtlijnen voor de farmaceutische zorg. Ook is onlangs het Kwaliteitsprofiel Apotheken geïntroduceerd. Deze is voor iedereen te raadplegen op Apotheek.nl, de publiekswebsite van de KNMP. De KNMP ziet duidelijk aanknopingspunten in de plannen van de minister om de doelstellingen uit het Witboek Farmacie te realiseren.

Constructief overleg
De KNMP is een constructief overleg met verzekeraars gestart over de invoering van de nieuwe prestatiebekostiging en vrije prijsvorming. Het patientenbelang staat hierbij voor de KNMP voorop. Ook wil de KNMP tot een werkbare aanpak komen waarbij apothekers en verzekeraars gezamenlijk hun verantwoordelijkheid nemen voor een zorgvuldige implementatie. Daarbij is het van belang dat er totaalafspraken gemaakt kunnen worden tussen apothekers en verzekeraars over zowel de zorgprestaties als ook de materiaalkosten. De KNMP informeerde deze week de Tweede Kamer over de voortgang van dit overleg. Op korte termijn zullen apothekers en zorgverzekeraars gezamenlijk advies uitbrengen aan de minister.

Bereikbaarheid zorg dichtbij de patient in het geding
Naast de discussie omtrent de vrije prijsvorming en prestatiebekostiging, vraagt de KNMP in haar brief aan de Kamer ook aandacht voor goede zorg dichtbij huis. Zorg dichtbij de patient is één van de uitgangspunten van het regeringsbeleid. De KNMP keert zich dan ook tegen het voornemen om bepaalde geneesmiddelen, zoals HIV-remmers, alleen nog maar via het ziekenhuis te verstrekken.

Lees de volledige brief van de KNMP aan de Tweede Kamer (pdf, 45 kB)

Zie het origineel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen