Handbiker Hans en hulphond Oeke beklimmen Alpe d’HuZes

Array

Eerste keer beklimming van Franse wielerberg door hond en handbiker
Hans Sanders uit Veldhoven beklimt op donderdag 9 juni op zijn handbike, samen met zijn hulphond Oeke, de Alpe d’HuZes. Dit doet hij om aandacht te vragen voor het feit dat meer mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie toe kunnen treden tot het werkproces, als zij een hulphond aan hun zijde hebben.

Hans raakte in 1998 buiten zijn schuld betrokken bij een motorongeluk waardoor hij een complete dwarsleasie opliep en het zicht in zijn linkeroog verloor. Hij kan vanwege fixatie van tien wervels in zijn rug moeilijk bukken, daar heeft hij zijn hulphond Oeke voor. ‘Sinds 2000 ben ik weer parttime aan het werk en sinds 2001 heb ik een hulphond. Met het labradoodle teefje Oeke, Japans voor partner, werk ik al 5,5 jaar samen. Ze is echt een samenwerkingspartner en gaat overal mee naar toe, ook naar mijn werk. Buiten haar praktische hulp is het ook een hele lieve en vooral intelligente hond.’

Re-integratie arbeidsproces

De rit van Hans en Oeke rijdt mee in de ploeg van 365, die jaarlijks deelneemt aan de Alpe duZes. De deelname van Hans wordt gesponsord door 365 (een landelijke dienstverlener die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van mensen), Hulphond Nederland en handbike- en rolstoelproducent Quickie. 365 is de eerste dienstverlener die het belang van de inzet van hulphonden onderstreept. Peter van Kleij, CEO van 365: ‘Deze actie laat zien dat het met een beperking heel goed mogelijk is te participeren in de maatschappij en dus ook in het arbeidsproces. Mensen zijn door een hulphond weer duurzaam inzetbaar. Dat is precies waarom wij samen zijn gaan werken met Hulphond Nederland. Daarbij kan een hulphond enorm besparen op zorgkosten, wat de maatschappij weer ten goede komt.’ 365 is tevens zelf met een team van 9 reguliere wielers aanwezig om de berg op te rijden voor het goede doel. Quickie ontwikkelde een speciale handbike voor Hans: de Quickie Shark S. De fiets is geïnspireerd door ervaringen van topsporters en ontworpen met de kennis van ervaren sportingenieurs. Zo kan Hans op de meest comfortabele manier naar boven op 9 juni.


Trainingsschema

Hans en Oeke zijn al zeven maanden aan het trainen voor de grote dag. Tot maart heeft Hans vier keer in de week zowel thuis als op revalidatiecentrum Blixembosch getraind, varierend van een uur tot twee uur. Sinds april heeft hij de frequentie opgevoerd: twee extra avonden training, opbouwend van 1 tot 3 uur, ditmaal samen met Oeke. Sanders: ‘Op 2e paasdag hebben we samen de Vaalserberg bij het drielandenpunt beklommen. Dat ging erg goed. Zoals we dachten is mijn klimtempo met de fiets, Oeke haar wandeltempo. Het levert haar dus geen enkel probleem op om mee te lopen met de handbike. We hebben er zin in!’

Over 365
365 bouwt voort op 20 jaar expertise in de bedrijfsgeneeskunde, zakelijke dienstverlening en consultancy. De dienstverlening is getoetst en gebaseerd op een wetenschappelijk fundament. Zo promoveerde prof. dr. Willem van Rhenen (chief medical officer bij 365) in 2008 op het onderwerp bevlogenheid en bekleedt hij de leerstoel “Engagement & Productivity” aan Nyenrode Business Universiteit. De ruim 1.400 professionals leveren dagelijks gespecialiseerde dienstverlening aan 70.000 werkgevers en ruim 1 miljoen werknemers. Klanten zijn onder andere MKB-ondernemers, multinationals, instellingen en overheden. 365 werkt met een integrale aanpak vanuit verschillende pijlers aan de duurzame inzetbaarheid van mensen: 365/ArboNed stimuleert en ondersteunt organisaties om arbeidsverzuim van werknemers aantoonbaar te verlagen en laag te houden. 365/Keurcompany stimuleert en ondersteunt organisaties om uitval van werknemers te voorkomen en aan hun wettelijke verplichtingen rondom gezond en veilig werken te voldoen. Bij 365/Zin weten we hoe je de bevlogenheid van werknemers aantoonbaar vergroot. Voor 365 is het belangrijkste eraan bij te dragen dat mensen gelukkig zijn in wat ze doen. 365 dagen per jaar. Want elke dag is belangrijk.

Over Hulphond Nederland
Hulphond Nederland leidt honden op tot Hulphond. Een Hulphond geeft mensen met een lichamelijke beperking of epilepsie een menswaardig bestaan. Zo opent een Hulphond deuren, laden en kasten, helpt bij het aan- en uitkleden, raapt post en andere zaken op, doet was in de wasmachine, betaalt in de winkel, drukt op licht- en liftknoppen. Een Hulphond kan tot 70 handelingen verrichten om een hulpbehoevende zelfstandiger te maken. Naast praktische hulp biedt een Hulphond ook veel sociaal-economische voordelen. Mensen met een Hulphond zijn onafhankelijker, hebben meer sociale contacten en voelen zich meer geaccepteerd. Met de inzet van hulphonden is er ook de mogelijkheid om weer aan het arbeidsproces deel te nemen. Hulphonden worden kosteloos ter beschikking gesteld aan clienten. De gelden worden bijeengebracht door donateurs, sponsoren, serviceclubs, verzekeraars en komen uit giften, nalatenschappen en collectes.

Over Quickie
Quickie is een van de vijf merken van Sunrise Medical, een van ’s werelds grootste fabrikanten van revalidatie hulpmiddelen en zorgproducten. De product familie is opgebouwd uit populaire merken binnen de revalidatiebranche, waaronder net als Quickie ook Sopur, Zippi, Breezy, Jay, Sterling en Coopers. Met fabrieken in de Verenigd Koninkrijk, Mexico, Verenigde Staten, Duitsland en Spanje distribueert Sunrise Medical haar producten wereldwijd door middel van verkooporganisaties en distributeurs. De producten van Sunrise Medical zijn ontworpen om de onafhankelijkheid te vergroten en de levenstijl te verbeteren. De organisatie hecht waarde aan de kwaliteit van het ontwerp en de impact daarvan op de kwaliteit van het leven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen