Minister VWS medeverantwoordelijk LSP

Array

Minister Schippers van VWS heeft aangegeven haar medewerking aan het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor de verwerking van patientgegevens af te bouwen. Dit besluit is een gevolg van het verwerpen van het wetsvoorstel inzake het landelijk elektronisch patientendossier door de Eerste Kamer.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de minister laten weten dat zij tot het moment van daadwerkelijke ‘overdracht’ van het LSP beschouwd wordt als (mede)verantwoordelijke in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Dat betekent onder meer dat zij wat betreft het LSP (mede)verantwoordelijk is voor de correcte behandeling van patientgegevens.

De minister wil haar rol in de ontwikkeling van het LSP zult afbouwen. NICTIZ moet van de minister binnen drie maanden komen met een voorstel waarmee de beleidsmatige, financiële en organisatorische medewerking van de minister van VWS aan de ontwikkeling van het LSP wordt beëindigd. NICTIZ zou zich volgens de minister bezig moeten gaan houden met de aanmelding van nieuwe patiënten, het klantenloket, het informeren van burgers, elektronische inzage, bezwaar, toegang en sms- en emailnotificatie.
NICTIZ heeft inmiddels aan het CBP laten weten hiertoe een nieuw business model te ontwikkelen. NICTIZ en CBP treden op korte termijn in overleg onder andere ten behoeve van het maken van procedurele afspraken.

Het CBP heeft bepaald dat de minister dat zij (mede)verantwoordelijk voor het LSP is  voor naleving van de Wbp (artikel 15 Wbp).
Pas wanneer de feitelijke bemoeienis van de minister daadwerkelijk is beëindigd en de gegevensverwerking is overgedragen, gaat een nieuwe situatie ontstaan, waarin de kwestie van de verantwoordelijkheid door het CBP opnieuw zal moeten worden bekeken aan de hand van de dan geldende feiten.

Brief CBP aan de minister hier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen