Verminderen regeldruk biedt perspectief op meer handen in de zorg

Array

De oudere chronisch zieke moet aan vele administratieve verplichtingen voldoen om zich van de noodzakelijke zorg te verzekeren. Hij heeft te maken met complexe regels die afkomstig zijn van verschillende (uitvoerende en toezichthoudende) instanties. Ook zorgverleners zoals verpleegkundigen en artsen moeten aan vele verplichtingen voldoen. Dat kost hen veel tijd, die ze niet aan daadwerkelijke zorg kunnen besteden. Onderzoek van het Adviescollege toetsing administra­tieve lasten (Actal) laat zien dat “er meer tijd voor zorg en meer handen aan het bed” beschikbaar komen als regelgeving en werkwijzen meer van vertrouwen uitgaan. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de zorgclient hoeft geen onnodige administratieve verplichtingen te verrichten en de zorgprofessional kan zich op zijn “echte werk” richten.
Actal-voorzitter Steven van Eijck: “We constateren dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al flinke stappen heeft gezet om de bureaucratie in de zorg aan te pakken en de dienstverlening te verbeteren. Maar er is veel meer mogelijk. De door ons onderzochte vertrouwensbenadering biedt perspectief op een zeer forse vermindering van de regeldruk voor
patiënt en zorgverlener. Er komt hierdoor meer tijd beschikbaar voor het verlenen van zorg. Verminderen van regeldruk leidt zo tot de gewenste extra handen aan het bed.
Actal adviseert onder meer om de verantwoordingsplicht voor het PGB te beperken of zelfs af te schaffen. Een beperking of afschaffing is wel afhankelijk van ‘verdiend vertrouwen’: alleen die zorgcliënten hoeven zich minder te verantwoorden, die in het verleden bewezen hebben verantwoord met het PGB-geld om te gaan. Verder adviseert Actal om de minutenregistraties voor de artsen en zorgverleners af te schaffen. Dat geldt ook voor een aantal indicatiestellingen. Vanaf een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 75 jaar, kan deze voor chronisch en progressieve aandoeningen komen te vervallen. Verder moeten de prestatie-indicatoren gericht worden op het resultaat van de zorg en niet op het proces. Actal acht het een taak voor de minister om hierbij een regierol op zich te nemen.

Het advies aan de minister van VWS, het onderzoeksrapport en de casestudy .

Bron: Actal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen