Documentaire over 75 jaar Sint Maartenskliniek in LUX

Array

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen werd 75 jaar geleden opgericht door Zusters van de Choorstraat uit Den Bosch. Het was de eerste katholieke instelling voor kinderen en volwassenen met een ‘gebrek’ op het gebied van houding en beweging. Ter gelegenheid van het jubileum hebben filmmakers van DZIGA een documentaire gemaakt over de geschiedenis van de Sint Maartenskliniek. De documentaire, vol met prachtig historisch beeldmateriaal, biedt een boeiende kijk op de ontwikkeling van de zorg in de 20e eeuw. De première is op 29 mei in filmhuis LUX in Nijmegen.[vimeo video_id=”24107603″ width=”400″ height=”300″ title=”Yes” byline=”Yes” portrait=”Yes” autoplay=”No” loop=”No” color=”00adef”]

Vroeger en nu
Filmmaker Bert Huibers dook het archief van de Sint Maartenskliniek in en ging op zoek naar geschikte scènes en foto’s voor de documentaire. Een oproep in de media leverde een enorme respons op van oud-patienten die vaak indrukwekkende verhalen vertellen over hun tijd in de kliniek. Het prachtige historische beeldmateriaal, gelardeerd met verhalen van oud-patienten, zusters, artsen en directeuren geven een indrukwekkend beeld van de tijd van vroeger en nu.

75 jaar in één uur
Een groot deel van de ontwikkeling van de Maartenskliniek van 1936 tot nu komt in de documentaire aan bod. Over hoe het begon, de dieptepunten zoals de oorlog, de strijd om het voortbestaan en de grote groei van de laatste decennia. Ook de verschillen en overeenkomsten tussen vroeger en nu worden goed in beeld gebracht.

Herkenning en bewustzijn
Voor mensen die vroeger bij de Sint Maartenskliniek behandeld zijn, is de documentaire een feest van herkenning. Voor de medewerkers staat het historisch bewustzijn centraal staat. De bezieling en ambitie die de Maartenskliniek groot heeft gemaakt, is ook vandaag de dag aanwezig. Veel is veranderd, maar veel is ook herkenbaar in deze tijd. Bert Huibers heeft met plezier aan de documentaire gewerkt. ‘Vooral de persoonlijke belevenissen van de patienten waren heel bijzonder. Ik merkte dat de Sint Maartenskliniek een grote rol heeft gespeeld in hun levens.’

Vertoning en verkoop
Na de besloten première is de documentaire in LUX te zien op 30 mei,  31 mei en 1 juni om 20.00 uur. Entree is 5 euro. De documentaire is dan ook te koop bij de boekhandel in Nijmegen voor euro 9,95 of te bestellen via de jubileumwebsite. De opbrengsten gaan naar het verpauperde Floresti-ziekenhuis in Moldavie, het goede doel dat  de Sint Maartenskliniek voor haar jubileumjaar gekozen heeft. Meer informatie over het jubileum: www.maartenskliniek.nl/75jaar.

Op de www.maartenskliniek.nl/75jaar kunt u al een aantal oude filmpjes bekijken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen