Inspectie vraagt oordeel tuchtrechter over professioneel handelen oogarts Versteeg

De IGZ wil een oordeel van de tuchtrechter over het medisch inhoudelijk handelen van oogarts Versteeg. De vraag is in hoeverre de ernstige complicaties bij drie van zijn patienten te wijten zijn aan de behandeling door de arts. De inspectie heeft de behandeling van de patienten onderzocht en komt tot de conclusie dat er geen verantwoorde zorg is geleverd.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet sinds enige tijd onderzoek naar het professioneel handelen van oogarts Versteeg. Directe aanleiding daartoe zijn drie meldingen van patienten over hun behandeling sinds 2008. In het kader van het onderzoek vroeg de inspectie het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) haar oordeel te geven over het professioneel handelen van de arts bij deze drie patienten. De deskundige kwam tot de conclusie dat steeds niet volgens de laatste ‘state of the art’ was gehandeld.
De inspectie heeft vervolgens ook de verdere praktijkvoering onderzocht bij de privékliniek Eye-Q-Vision in Amstelveen van oogarts Versteeg. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat niet werd voldaan aan de gestelde kwaliteitseisen en er dus geen sprake kon zijn van het leveren van verantwoorde zorg. De inspectie heeft het besluit genomen het handelen van de oogarts in de drie casus ter toetsing voor te leggen aan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam.

Portugal
De arts en diens kliniek Eye-Q-Vision kwamen in augustus 2010 in het nieuws door klachten van vier buitenlandse patienten. Zij waren in die periode door de arts geopereerd in zijn oogkliniek in Portugal en liepen daarbij complicaties op. De Portugese inspectie voor de gezondheidszorg sloot daarop de kliniek ter plaatse en stelde een onderzoek in. De nieuwe situatie in Portugal was voor de Nederlandse inspectie aanleiding om de oogarts per direct op te roepen en haar zorgen te uiten. De oogarts besloot daarop zijn werkzaamheden in zijn privékliniek te staken en geen patienten te behandelen totdat de inspectie haar oordeel heeft kunnen vormen over het professioneel handelen van de arts.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen