Snellere genezing longontsteking dankzij eenvoudig medicijn

Array

10 euro extra aan medicijnen, levert vele honderden euro’s op
St. Antonius Ziekenhuis haalt publicatie in The Lancet met ‘snellere genezing van longontsteking dankzij eenvoudig medicijn’
Jaarlijks krijgen in Nederland 135.000 mensen longontsteking. Een vervelende ziekte, die vooral kinderen en ouderen treft. Bij ongeveer 22.500 mensen slaat de ziekte zo ernstig toe, dat een ziekenhuisopname nodig is. De patient krijgt dan onder begeleiding antibiotica toegediend om de bacterien te laten verdwijnen. Gemiddeld mag een patient na 8 dagen het ziekenhuis verlaten. Internisten, longartsen en arts-microbiologen uit het St. Antonius Ziekenhuis bedachten dat dit anders zou kunnen. Onderzoekster Sabine Meijvis, 3e jaars internist-in-opleiding onderzocht bij 300 patienten van het St. Antonius Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede wat het effect zou zijn van een aanvullend ontstekingsremmend medicijn. Dit aanvullend medicijn ter waarde van zo’n 10 euro werd toegediend naast de geijkte antibiotica. Met een verbluffend resultaat. De 150 patienten die het medicijn innamen konden gemiddeld al na 7 dagen naar huis. En meldden na 30 dagen een groter gevoel van welbevinden dan de testgroep van 150 patienten die een placebo kregen.

De opmerkelijkheid van het onderzoek is ook The Lancet opgevallen, een internationaal toonaangevend medisch vakblad. Het publiceerde vandaag de resultaten van het onderzoek op zijn website en zal het artikel binnenkort ook in het tijdschrift zelf opnemen. Een geweldig resultaat voor onderzoekster Sabine Meijvis en het St. Antonius Ziekenhuis. Publicatie in de Lancet is meestal alleen voorbehouden aan grote onderzoeken die vaak worden gesponsord door de farmaceutische industrie. Nu is dat beide niet het geval. Het geneesmiddel dat is gebruikt in dit onderzoek is Dexamethason, een al lang bestaand medicijn dat door verschillende bedrijven wordt geproduceerd.

Nieuwe behandelingen zijn vaak erg duur. In dit geval kost de behandeling slechts 10 euro extra en daardoor kan de patient een dag eerder naar huis. Dit levert het ziekenhuis de besparing van 1 ligdag op – gemiddeld zijn de kosten hiervan zo’n 500 euro. Maar onbetaalbaar is het voordeel voor de patient: één dag eerder naar huis èn je 30 dagen na de behandeling ook nog eens beter voelen.

Wat gebeurt er met de resultaten?
De behaalde resultaten vragen om aanvullend onderzoek. Want zoals bij elk medicijn, is er ook een kans op bijwerkingen. Bij het St. Antonius Ziekenhuis ligt er inmiddels een plan om verder te bekijken of het medicijn voor alle patienten even geschikt is en welke patienten met een longontsteking er het meeste baat bij hebben. Daarnaast kan gedacht worden aan verder onderzoek naar de resultaten van het medicijn bij patienten met een andere infectieziekte, zoals een gecompliceerde blaasontsteking.

 

 

 

Pas als er meer onderzoek is gedaan, bestaat de kans dat de Nederlandse richtlijnen worden aangepast en ziekenhuizen hun beleid daaropvolgend ook aanpassen. Voorlopig kan een arts in individuele gevallen natuurlijk al wel besluiten om Dexamethason voor te schrijven. Sabine Meijvis (29) is arts in opleiding tot internist, 3e jaars. Momenteel is ze bezig om te promoveren. Haar proefschrift komt naar verwachting in februari 2012 uit.

Bron: St. Antonius Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen