AngulusROM – app voor fystiotherapie

Array

Om op objectieve wijze veranderingen in de reikwijdte bij bewegingen van de bovenste extremiteiten te kunnen vaststellen is de AngulusROM iPhone applicatie ontwikkeld. Het idee is ontstaan uit de behoefte van de Nederlandse fysiotherapeut Taco Boxman.

Bij behandelingen van de bovenste extremiteiten is vooruitgang ten gevolge van de behandelingen moeilijk objectief vast te stellen. Met AngulusROM kan een basis meting worden gedaan. En bij elke volgende behandeling kan de verandering vastgelegd worden, waardoor een objectief beeld ontstaat van de vooruitgang.

De meting wordt gedaan in het horizontale vlak, goniometrie en in het verticale vlak, inclinometrie. Het principe is gebaseerd op het kompas systeem zoals dat voor de iPhone beschikbaar is. Na opstarten wordt gevraagd een ijking te doen, zoals dat ook bij de kompas toepassing het geval is. Daarna volgt een keuze uit verticaal of horizontaal vlak. Vervolgens wordt het nulpunt bepaald door het scherm één maal aan te raken. Na een piep kan de beweging uitgevoerd worden en wordt de reikwijdte in graden weergegeven. Door nogmaals het scherm aan te raken wordt de gemeten reikwijdte vastgelegd.

De applicatie is bedoeld voor het gebruik in fysiotherapie praktijken. In gesprek met de uitvinder vindt Boxman dat thuisgebruik bij oefeningen niet de juiste toepassing is. Toch is het voor te stellen dat patienten dit wel thuis willen gaan gebruiken na instructie van de fysiotherapeut. Door op de juiste wijze oefeningen te doen kan de patient dan zelf zien of de grenzen van de bewegingen in de bovenste extremiteiten verder komen te liggen. Dit zou het herstel proces ten goede kunnen komen.

Binnen een paar uur na de introductie van AngulusROM op 5 mei 2011 hadden er over de hele wereld al een paar downloads plaatsgevonden. Interesse bleek er onder meer vanuit Australie. Inmiddels staat de teller op een paar honderd downloads. AngulusROM is via de iTunes store beschikbaar en kost € 4,99.

Meer informatie is binnenkort beschikbaar op www.angulusrom.com of aan te vragen via [email protected].

De applicatie is gemaakt door MergingIT b.v. uit Opheusden, www.mergingIT.com

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen