ActiZ gematigd positief over beleid staatssecretaris

Array

Op veel belangrijke thema’s zet de staatssecretaris het juiste beleid in om de ouderenzorg en de jeugdgezondheidszorg de komende jaren te versterken. Veldhuijzen van Zanten geeft daarmee verder invulling aan ‘vertrouwen in de zorg’, het motto dat zij eerder dit jaar introduceerde. Dit stelt ActiZ in een eerste reactie op de programmabrief langdurige zorg van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS. 

In grote lijnen is ActiZ positief over de beleidsbrief, bijvoorbeeld over vereenvoudiging in de indicatiestelling en de inzet op verminderen van administratieve lasten. Op een aantal punten heeft  de brancheorganisatie van zorgondernemers ook enige kritiek.

Extra middelen
Het kabinet heeft structureel 852 miljoen euro uitgetrokken om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. Een groot deel van deze middelen zal worden ingezet voor scholing en opleiding van personeel voor de ouderenzorg. ActiZ heeft er daarnaast voor gepleit om dit niet te beperken tot verpleeg- en verzorgingshuizen maar juist ook voor de zorg thuis. Omdat kabinet –en samenleving- inzet op langer zelfstandig thuis wonen is het van belang om ook te investeren in scholing en kwaliteit van medewerkers in de thuiszorg. ActiZ ziet het als een gemiste kans dat VWS niet aangeeft dat zij de extra middelen wil inzetten voor zorg thuis en innovaties in de zorg.

Eigen regie
In het voorjaar 2010 presenteerde ActiZ haar visie op toekomstbestendige zorg. Daarin stelt ActiZ dat zelfredzaamheid, autonomie en eigen regie van clienten over hun leven en benodigde zorg belangrijke voorwaarden zijn. Dit sluit aan bij de mening van een groot aantal clientenorganisaties. Gezamenlijk hebben ActiZ en de clientorganisaties, de zogenoemde ‘eigen regie’ coalitie, in 2010 hun visie bij VWS kenbaar gemaakt. ActiZ vindt, met de eigen regie coalitie, dat in de programmabrief de aandacht voor die eigen regie beperkt is. Lees ook het persbericht van de coalitie. ActiZ vindt het wel positief dat de staatssecretaris de ‘Eigen regie’ partijen heeft uitgenodigd om verder te praten over clientvolgende bekostiging.

De staatssecretaris wil het persoonsgebonden budget (PGB) vergaand inperken voor mensen met een intramurale indicatie. Zij moet er dan wel voor waken dat de keuzevrijheid van mensen beperkt wordt als zij geen PGB meer krijgen. Ook bestaat een risico van een run op de (duurdere) intramurale zorg. Dat strookt niet met het streven om mensen langer thuis te laten blijven.

Uitvoering AWBZ door zorgverzekeraars
Met ingang van 2013 wil VWS de uitvoering van de AWBZ overlaten aan de zorgverzekeraars.  ActiZ vindt dat dit een impuls zou moeten geven aan meer klant- en vraaggericht werken in de AWBZ. Zij pleit dan ook voor verdere stappen om positie van de client meer te versterken en deze nog meer de eigen regie te kunnen laten voeren. Een verdere doorvoering van clientvolgende bekostiging en een directere betaalrelatie tussen client en zorgaanbieder is daarbij instrumenteel.

Scheiden wonen en zorg
ActiZ noemt het verstandig dat de staatssecretaris voor het scheiden van wonen en zorg zorgvuldigheid voor snelheid laat gaan. De branche van verpleeg- en verzorginghuizen heeft altijd gepleit voor een gefaseerde invoering van die scheiding. Verder is het belangrijk dat er tijd en ruimte blijft voor de sector om alternatieven te ontwikkelen voor die clienten die grotendeels zelfstandig leven en wonen maar zijn wel gebaat een beschermde omgeving met de nodige voorzieningen. Daarover praat ActiZ graag verder met VWS.
Daarnaast is de brancheorganisatie verheugd over het feit dat VWS nu een besluit heeft genomen over de invoering van een systeem voor normatieve bekostiging. Dit houdt in dat de vergoeding van de kapitaallasten, de kosten die horen bij gebouwen, worden gekoppeld aan bewoning.

Jeugdgezondheidszorg
Over de keuze voor één financieringssysteem voor het stelsel van jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg is ActiZ positief. Hierover heeft ActiZ eerder bericht in het kader van het bestuursakkoord.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen