Alarmerende toename aantal cholerapatiënten Haïti

Array

Artsen zonder Grenzen is gealarmeerd door de sterke toename van het aantal cholera-patienten in de hoofdstad Port-au-Prince van Haïti. De epidemie begon in februari af te nemen, maar sinds half mei neemt het aantal opnames in onze behandelcentra weer toe.

Behandelcentra
We hebben de noodbehandelcentra in Port-au-Prince weer moeten openen, omdat de bestaande centra in Carrefour, Delmas, Martissant, Cité Soleil en Drouillard overbelast dreigden te raken.

Patienten
‘In de week vanaf 29 mei hebben we bij 2.000 patienten behandeld’, zegt landencoördinator Romain Gitenet van Artsen zonder Grenzen. Dat is 10 maal zoveel als in de laatste week van april. ‘We zijn ook gevraagd in te grijpen in andere gebieden in het binnenland, maar wij vinden dat het werk op een gecoördineerde manier verdeeld moet worden om de behandelcapaciteit in Haïti te vergroten. Het verbeteren van de hygiene en drinkwatervoorziening moet een nationale prioriteit worden, om de meest kwetsbaren te beschermen.’

Hygiene
Toch wijst Gitenet erop dat waakzaamheid de beste bescherming is. ‘Hygiene is essentieel, net als het drinken van gezuiverd water. Zodra mensen symptomen van cholera krijgen, zoals braken en diaree, moeten ze zo snel mogelijk naar een behandelcentrum gaan. Cholera is behandelbaar, maar zonder medische zorg is het snel dodelijk.

Slachtoffers
Eind mei had de epidemie 5.000 slachtoffers geeist en waren in het hele land 300.000 gevallen gemeld. 3 procent van de bevolking heeft de ziekte opgelopen.

Uitbraak
Artsen zonder Grenzen heeft sinds het begin van de uitbraak (november 2010) 130.000 Haïtianen voor cholera behandeld. In 9 van de 10 departementen ondersteunen we lokale medische voorzieningen.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen