Inspanning bij chronisch obstructieve longziekte

Array

Inspanning bij chronisch obstructieve longziekte – effecten in en buiten de longen
Bij chronisch obstructieve longziekte (COPD, chronische bronchitis en longemfyseem) is de stroomsnelheid van lucht die de patient uitademt, beperkt. Hierdoor blijft bij inspanning extra lucht achter in de longen. In medische termen heet dat dynamische hyperinflatie (DH). De patient wordt kortademig en kan zich slechts beperkt inspannen. Dat verslechtert de kwaliteit van leven. Jorien Hannink heeft onderzocht in hoeverre DH optreedt tijdens dagelijkse activiteiten bij patienten thuis en tijdens inspanning met armen en benen. Uit haar onderzoek blijkt dat DH al optreedt tijdens dagelijkse activiteiten. Er is geen verschil tussen inspanning met armen of benen. Verder blijkt dat DH toeneemt in de loop van de tijd. Daarmee zou DH een maat kunnen zijn om veranderingen in de ernst van de ziekte op te sporen. Daarnaast is bekend dat de ontstekingswaarden in het bloed bij mensen met COPD verhoogd zijn en dat deze toenemen tijdens inspanning. Met positieve druk via een masker tijdens inspanning heeft Hannink onderzocht of deze ontstekingsrespons kan worden geremd. Dat is inderdaad het geval: een van de ontstekingswaarden (IL-6) vermindert door positieve druk.
Biografie
Jorien Hannink (Zwolle, 1979) studeerde biomedische gezondheidswetenschappen en geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze werkte als arts-onderzoeker op de afdeling Longziekten van het UMC St Radboud/Universitair Centrum voor Chronische Ziekten. Daar verrichtte zij haar promotieonderzoek, binnen het Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity (N4i). Hannink is op dit moment in opleiding tot huisarts.

Datum: donderdag 9 juni 2011Tijd13:00
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. J.D.C. Hannink
Promotors: de heer prof. dr. P.N.R. Dekhuijzen
Copromotors: mevrouw dr. H.A.C. van Helvoort, mevrouw dr. Y.F. Heijdra
Titel promotie: Dynamic effects of COPD. In and beyond the lung

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen