”Je gevoel volgen’ is vaak gewoon je zin doordrijven”

Roos Vonk pleit in haar nieuwe boek voor zelfrelativering en een ruimere blik
Hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, prof. dr. Roos Vonk, gaat in haar nieuwe boek Menselijke gebreken voor gevorderden de strijd aan tegen een samenleving vol van verwende prinsjes en prinsesjes die ‘recht hebben op geluk’ en zichzelf heel bijzonder vinden. Door juist  ongemak te verdragen en aan te nemen dat je net zo bent als iedereen, kom je tot meer zelfkennis en keuzevrijheid. Het boek schetst pijnlijk herkenbare menselijke dwalingen en denkfouten. Ondersteund door recent psychologisch onderzoek, biedt het ook inzicht in hoe je de regie over je leven kunt krijgen en tot ‘een leukere versie van jezelf’ kunt komen. Bekijk hier een interview met Roos Vonk over haar nieuwe boek:
Navelstaren, trouw zijn aan jezelf, je gevoelens uiten, maakbaarheid, recht op geluk: het lijkt een garantie voor de huidige opkomst van steeds meer verwende prinsjes en prinsesjes. In het verlangen naar eigenheid zijn we op drift geraakt. Door zo met onszelf bezig te zijn, leven we in een erg klein wereldje. ‘Het lijkt zo gevoelig en authentiek: ‘je gevoel volgen’ en ‘niet over je grenzen gaan’. Maar het ís vaak gewoon je zin doordrij ven,’ aldus Roos Vonk. Je wordt wijzer en vrijer door om je heen te kijken. En je komt tot meer zelfkennis door aan te nemen dat je net zo bent als iedereen.

Denkfouten en vertekeningen
Het boek bevat diverse voorbeelden van denkfouten en vertekeningen die onbewust tot stand komen, waardoor we zelf niet in de gaten hebben dat we die fout maken. We vin den onszelf bijvoorbeeld heel individualistisch, maar feitelijk bewegen we meestal mee met wat de meeste mensen doen. Denk aan de populariteit van producten als woekerpo lis en aan het kopen van vlees uit de bio-industrie. We doen veel dingen waar we in ons hart sluimerende vraagtekens bij hebben, omdat we domweg groepsdieren zijn. Zelfbe drog en domheid lijken daardoor alleen bij andere mensen voor te komen. Maar die an dere mensen zien het juist weer bij ons.

Voeten op de vloer
Toch kun je ook als eenling groepspatronen doorbreken. De regie krijgen en houden, zodat je gedrag en je keuzes in overeenstemming zijn met datgene wat je wilt betekenen in de wereld. Dat is een van de doelen die de auteur met dit boek voor ogen heeft: dat we een betere – leukere, meer effectieve – versie van onszelf worden door  ‘de voeten op de grond te houden en toch boven onszelf uit te stijgen’.

Leerzaam en luchtig
Daartoe worden onze gebreken nietsontziend maar wel met humor behandeld. Hoe de passie verdwijnt in een goede relatie, en waarom het helpt als je een ‘foute man’ hebt. Of bent. Waarom macht de creativiteit bevordert en denken aan seks juist niet. De lol van leedvermaak, en waarom meer verdienen dan anderen gelukkig maakt. De illusie dat bevlogenheid helpt tegen onbekwaamheid, en vele andere vormen van wishful thinking. Met haar scherpe en luchtige observaties laat Vonk ons onze eigen gebreken met plezier herkennen. Zo krijgt de lezer een gezonde dosis zelfrelativering toegediend.

Over de auteur
Roos Vonk is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is zij freelance trainer/spreker en columnist bij Psychologie Magazine en In termediair. Eerder verscheen van haar De eerste indruk en Ego’s en andere ongemakken.

ISBN10: 9055948187

ISBN13: 9789055948185
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen