Bètablokkers tegen borstkanker

Array

Beta-blokkers zijn veilige, goedkope geneesmiddelen die al decennia lang gebruikt worden door miljoenen mensen. Volgens twee nieuwe studies kunnen ze nu eindelijk een rol gaan spelen in de strijd tegen borstkanker.
Een onderzoek suggereert dat vrouwen die bètablokkers nemen om de bloeddruk te verlagen bij de diagnose borstkanker in een vroeg stadium van de ziekte een betere overlevingskans hebben. Het tweede onderzoek geeft aan dat vrouwen die bètablokkers nemen tijdens de chemotherapie een lager risico hebben op een terugkomst van de borstkanker.

Borstkanker bestrijden
Het is een verleidelijk idee om goedkope drugs, met een goed veiligheidsprofiel, af te geven aan vrouwen om borstkanker te bestrijden. Maar namens een deskundige zijn deze bevindingen niet voldoende voor het voorschrijven van bètablokkers zoals propranolol (Inderal) tegen borstkanker.

Borstkanker begint meestal met een knobbeltje in de borst, maar dat hoeft niet. Ook kleur- of structuurveranderingen kunnen een indicatie zijn voor borstkanker. Je kunt gelukkig zelf een bijdrage leveren aan een vroege ontdekking door alert te zijn op signalen(symptomen) en door goed borstzelfonderzoek. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk en wat moet je dan precies voelen? Want een borst zit vol met onregelmatigheden. En aan wat voor soort klachten zou je borstkanker kunnen herkennen?

Goed borstzelfonderzoek leer je bij de Care for Women specialiste. In een preventief consult legt ze uit hoe je het beste je borsten kunt onderzoeken, bekijkt ze jouw persoonlijke risicoprofiel, vertelt ze wat je kunt doen om je risico te verkleinen en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk bij bent. Laat je daarom goed informeren en maak nu online direct een afspraak. Ook voor begeleiding na de diagnose kun je bij haar terecht.

 

Hoe werken bètablokkers?
Bètablokkers werken in principe door het dempen van de effecten van adrenaline en noradrenaline, zoals stresshormonen. Deze stress trajecten kunnen ook worden betrokken bij de verspreiding van borstkanker.

Stress
“Er is veel literatuur over het feit dat mensen onder een hoop stress een verhoging kans hebben dat hun borstkanker terugkeert. Dit betekent dat de kanker terug kan komen als vrouwen onder stress staan,” zei Melhem-Bertrandt, die een assistent hoogleraar medische oncologie aan de borst van de Universiteit van Texas MD Anderson Cancer Center in Houston. “We wilden uitzoeken of er iets farmacologisch is om adrenaline en noradrenaline te verminderen en of dat de kanker terugkom kon verminderen.

 

Onderzoek
De eerste studie is uitgevoerd in 2001-2006 door middel van gegevens van een grote nationale kankerregistratie in Ierland met aanvullende informatie van een farmaceutische databank. De onderzoekers, van Ierland en de Verenigde Staten, zijn 70 vrouwen die de bètablokker propranolol slikte en 525 andere die een andere bètablokker genoemd atenolol (Tenormin) namen in het jaar voordat ze werden gediagnosticeerd met borstkanker. Deze vrouwen waren gekoppeld aan een controle groep van meer dan 4.700 vrouwen met borstkanker die geen bètablokkers hadden genomen. Alle vrouwen waren 40 jaar of ouder.

 

Resultaten
Vrouwen die de bètablokker propranolol hadden genomen hadden een aanzienlijk mindere kans om een de diagnose vergevorderde kanker te krijgen. Hoe langer de vrouw gebruikte propranolol, des te beter waren haar vooruitzichten.

De onderzoekers hebben geen soortgelijke samenwerking met de bètablokker atenolol geconstateerd.

 

Conclusie
Over het algemeen werd het nemen van een bètablokker geassocieerd met een 50 procent daling in kans dat de kanker terugkomt, maar niet over de algehele overleving.
Mogelijk goed nieuws voor alle vrouwen, gewezen op een begeleidend redactioneel commentaar, is dat deze stress trajecten ook kunnen worden gewijzigd door leefstijlfactoren, zoals gewicht management alsmede het terugdringen van het gebruik van tabak. Daarbij blijft het erg belangrijk om zelf te onderzoek te doen. Heeft dit artikel je aan het denken gezet en wil je zelf ook meer preventief tegen borstkanker doen? Twijfel dan niet en maak een afspraak bij een van onze specialisten van Care for Women.
De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in de laatste editie van Journal of Clinical Oncology. Lees meer over borstkanker en wat je er tegen kunt doen op CareforWomen.nl.

Recente artikelen