‘Kabinetsplan houdt geen rekening met psychiatrisch ziek kind’

Array

Overheveling kinder- en jeugdpsychiatrie naar gemeenten door vereniging van psychiaters niet gewenst

Het kabinet is van plan om de jeugdzorg inclusief de kinder- en jeugdpsychiatrie van de provincie en rijksoverheid over te hevelen naar lokale overheden. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ziet echter forse knelpunten bij het weghalen van deze specialistische medische zorg uit de verzekerde zorg en pleit voor een gelijke behandeling van psychiatrisch zieke en lichamelijk zieke kinderen.

De NVvP stelt voorop dat de overheveling van de jeugdzorg in algemene zin kan zorgen voor helder gefinancierde en beter georganiseerde eerstelijns hulp en preventie rond een kind en het gezin, maar vindt het niet wenselijk dat de kinder- en jeugdpsychiatrie bij lokale overheden wordt ondergebracht. Door dit medisch specialisme uit de verzekerde zorg te halen verliest het de verankering met regels die de zorg voor een psychiatrisch ziek kind waarborgen. Dat zal leiden tot ongelijke behandeling van kinderen met een psychiatrische aandoening in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke ziekte.

NVvP voorzitter en hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Rutger Jan van der Gaag: “Het kan niet zo zijn dat een kind voor specialistische psychiatrische zorg straks afhankelijk is van de toch al slinkende budgetten van de gemeenten, terwijl een kind met een somatische aandoening recht heeft op reguliere zorg die in de basisverzekering gedekt is en gekoppeld is aan cruciale wetgeving. Psychiatrische ziekten zijn serieuze ziekten en geen maatschappelijk ongemak”. Nieuwe schotten tussen de kinder- en jeugdpsychiatrie en andere medische disciplines zullen bovendien de hardnekkige stigmaproblematiek rond de psychiatrie niet bevorderen. Ook een grotere scheiding tussen kinder- en jeugdpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie zal de afstemming en samenwerking, onder andere op het gebied van belangrijk wetenschappelijk onderzoek, ernstig kunnen belemmeren.

Van der Gaag: “We willen niet laten gebeuren dat Nederland straks als enig land ter wereld een medische discipline buiten de verzekerde zorg plaatst en zullen ons als beroepsgroep dan ook hardmaken om de overheveling van de kinder- en jeugdpsychiatrie te voorkomen. Als professionals hebben we de plicht om voor onze patienten op te komen en we zullen de komende tijd dan ook blijven waarschuwen voor de negatieve gevolgen van de overheveling van de kinder- en jeugdpsychiatrie voor de kwaliteit van zorg aan en de veiligheid van een psychiatrisch ziek kind en zijn of haar omgeving.”

Dit is een origineel bericht van Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP)

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen