Scholieren onderzoeken resistentie van bacteriën

Array

Voor hun profielwerkstuk hebben Justin Wallet en Kars Maassen van Het Baarnsch Lyceum onderzocht hoe het mogelijk is dat bacterien resistent worden voor een bepaald soort antibioticum. Allereerst hebben zij zich gericht op het biologische proces van antibioticumwerking. Daarna beantwoordden zij de vraag hoe bacterien dit wapen van de mens onschadelijk maken door er resistent voor te worden.  Uiteraard met alle recente ontwikkelingen een erg interessant en actueel onderwerp dat door de leerlingen prachtig is uitgewerkt.

De leerlingen hebben dit via een indrukwekkend literatuuronderzoek onderzocht van het niveau van de microbiologie en moleculaire genetica tot aan de maatschappelijke consequenties van antibioticumresistentie. Zelf zijn ze na hun literatuuronderzoek het laboratorium ingedoken om het resistent worden van (onschuldige) bacteriestammen zelf na te bootsen. Het resultaat is een mooi onderzoeksverslag dat de leerlingen op 10 juni zullen presenteren op het Profielwerkstukcongres in het UMC Utrecht op 10 juni van 13.00u – 17.00u. Zie ook het bericht hieronder.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen