Ultieme noodkreet arbeidsgehandicapten bij VNG Congres: stem akkoord weg

Array

Duizenden arbeidsgehandicapten komen woensdag 8 juni naar het VNG Congres in Ulft (Gelderland), waar de gemeenten van Nederland stemmen over het Bestuursakkoord. Met de manifestatie wil deze kwetsbare groep op de arbeidsmarkt de verzamelde gemeentebestuurders voor de laatste maal doordringen van de noodzaak om dit akkoord af te wijzen. Het Bestuursakkoord heeft rampzalige gevolgen voor werk- en inkomenszekerheid van mensen die via de sociale werkvoorziening werken.

’s Ochtends, voor aanvang van het congres, zullen gemeentebestuurders en VNG-vertegenwoordigers al verwelkomd worden door de actievoerende arbeidsgehandicapten. Vanaf 12:00 uur vindt er vervolgens een grote manifestatie plaats, georganiseerd door Abvakabo FNV, op een naastgelegen evenemententerrein. Naast Edith Snoey (voorzitter Abvakabo FNV) en Agnes Jongerius (voorzitter Vakcentrale FNV) zullen fractievoorzitters en -woordvoerders van diverse Tweede Kamerfracties daar het woord voeren. Ook VNG-voorzitter Jorritsma en verantwoordelijk minister Donner (Binnenlandse Zaken) zullen naar verwachting de arbeidsgehandicapten toespreken.

De paragraaf in het Bestuursakkoord over de sociale werkvoorziening zadelt de gemeenten op met omvangrijke extra financiele verplichtingen. Een groeiend aantal gemeenten heeft inmiddels aangegeven onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen dit onderdeel van het akkoord.

Woensdag 8 juni is, als gevolg van het stuklopen van de cao-onderhandelingen voor de sociale werkvoorziening, door Abvakabo FNV uitgeroepen tot landelijke stakingsdag in de sector. In meer dan de helft van de ongeveer honderd sociale werkplaatsen in Nederland wordt die dag actie gevoerd. Vanuit het hele land zullen medewerkers van sociale werkplaatsen afreizen naar Ulft.

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo’n 250 cao’s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen