Het bloed als spiegel van het lichaam

Array

Klinisch chemicus Rein Hoedemakers in ‘Dokter op Dinsdag’
In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ houdt klinisch chemicus Rein Hoedemakers  op dinsdag 14 juni 2011 een praatje over de informatie die het bloed geeft over de gezondheid van het lichaam. Veel mensen vragen zich wel eens af, wat er met hun bloed gebeurt in het laboratorium en wat de artsen daaruit kunnen aflezen. Heel veel, zo blijkt. Ongeveer 70 procent van alle diagnoses wordt gesteld mede op basis van laboratoriumonderzoek. De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

Bloedonderzoek
Het Laboratorium Klinische Chemie en Hematologie verricht bloedafnames en klinisch chemisch en hematologisch onderzoek in bloed en andere menselijke lichaamsmaterialen. Het is één van de vier laboratoria in het ziekenhuis, waar volgens de nieuwste technieken wordt gewerkt. Zo zijn verschillende robotstraten ingericht, waar 80% van de materialen doorheen gaat die dagelijks op de laboratoria komen. Dr. Hoedemakers zal een (virtueel) kijkje geven in de keuken van het laboratorium en vooral ingaan op het traject dat de buisjes bloed doorlopen, die zijn afgenomen op de bloedprikpost.

 

Lab
Op het klinisch-chemisch lab wordt ook specialistisch onderzoek gedaan op het gebied van hormonen, allergie, immunologie, auto-immuunziekten, tumormarkeronderzoek, eiwitonderzoek, vitamineonderzoek en spermaonderzoek. Bij hematologisch onderzoek gaat het om algemeen bloedcelonderzoek, morfologisch onderzoek, stollingsonderzoek en bloedgroepenonderzoek . Ook wordt ook specialistisch onderzoek verricht op het gebied van bloedgroepen, stolling en trombose en beenmerg / bloedonderzoek naar kwaadaardige aandoeningen.

 

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten

Recente artikelen