Lichttherapie effectief bij prenatale depressie

Array

Depressie tijdens de zwangerschap, ofwel prenatale of prepartum depressie, komt bij een op de 10 vrouwen voor en gaat gepaard met een risico op complicaties voor, tijdens en na de bevalling. De behandeling van een depressie tijdens de zwangerschap wordt bemoeilijkt door het ontbreken van veilige en effectieve behandelopties. Antidepressiva worden alleen ingezet als laatste redmiddel vanwege de bijwerkingen en het gegeven dat het medicijn ook de foetus bereikt. Lichttherapie blijkt wel een effectieve en veilige behandeling te kunnen bieden bij prenatale depressie, aldus een recent gepubliceerd Zwitsers onderzoek.


Volgens cijfers van de WHO (World Health Organization) komt depressie tijdens de zwangerschap bij een op de 10 vrouwen voor. Dit gaat gepaard met een risico op complicaties voor, tijdens en na de bevalling. Zo is een prenatale depressie de sterkste voorspeller van een postnatale depressie. Zwangerschapsadviezen worden slechter nageleefd en het kind, dat veelal voor de uitgerekende datum wordt geboren met een lager geboortegewicht, loopt meer risico op de ontwikkeling van cognitieve, emotionele en gedragsstoornissen.

De behandeling van een depressie tijdens de zwangerschap vraagt om zorgvuldige afwegingen. De behandeling wordt bemoeilijkt door het gebrek aan veilige en effectieve behandelopties. Antidepressiva worden alleen in uiterste gevallen ingezet, vanwege de bijwerkingen en het gegeven dat het medicijn via de placenta de foetus bereikt. Antidepressiva verhogen het risico op een groeiachterstand, vervroegde geboorte en complicaties na de geboorte als onttrekkingverschijnselen en pulmonale hypertensie.

Lichttherapie geniet veel bekendheid bij o.a. winterdepressie en bepaalde slaapproblemen. Eerder dit jaar bevestigde Nederlands onderzoek tevens de effectiviteit bij niet-seizoensgebonden depressie.
Uit een studie, recent gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychiatry en uitgevoerd door de Academisch Ziekenhuis in het Zwitserse Basel, blijkt dat lichttherapie ook een effectieve en veilige behandeling kan bieden bij niet-seizoensgebonden prenatale depressie.

In deze dubbelblinde studie werden 27 zwangere vrouwen met niet-seizoensgebonden depressie willekeurig verdeeld in twee groepen. Een groep kreeg thuis een lichttherapielamp met helder licht (7000 lux) geïnstalleerd en de andere groep een lamp met gedimd rood licht (70 lux, placebo). Beide groepen kregen de opdracht iedere ochtend na het ontwaken de lamp te gebruiken gedurende 5 weken.

Bij 83,3% van de vrouwen werd een significante afname van de depressieve klachten waargenomen, dankzij het heldere licht.  Bijna 70% had helemaal geen depressieve klachten meer. In de placebogroep lagen deze percentages veel lager, 45,5% versus 36,4%. De deelnemers aan de studie rapporteerden geen bijwerkingen.

De hoge aantoonbare effectiviteit en de zeer kleine kans op bijwerkingen maakt lichttherapie een belangrijke behandeloptie voor depressieve zwangere vrouwen. Er zijn geen aanwijzingen dat lichttherapie het ongeboren kind negatief beïnvloedt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen