Huisartsen geholpen bij optimalisatie van keuze medicijn

Veel patienten worden met het oog op de kosten, omgezet op andere medicijnen. Maar is dat ook de beste oplossing voor de behandeling en de patient? Er zijn naast kosten legio redenen om een ander medicijn te krijgen voor eenzelfde aandoening. Om daar meer inzicht in te krijgen en ook duidelijk te krijgen hoe dat door de gebruiker wordt ervaren, is de switch-module ontworpen: op MijnMedicijn.nl kunnen medicijngebruikers vanaf nu, naast hun ervaringen met medicijnen, ook hun ervaringen met omzettingen (switches) van medicijnen, voor dezelfde aandoening, achterlaten. Uiteindelijk zijn het de artsen die hiermee geholpen zijn. Zij kunnen nu zien wat het effect op de behandeling gaat zijn wanneer zij de medicatie (laten) omzetten.

Reden voor deze module is dat medewerkers van deze website opmerkten dat veel huidige meningen teksten bevatten met opmerkingen zoals ‘…ik kreeg ineens een ander doosje mee dan eerst, maar de naam van het middel was wel hetzelfde…’, ‘…deze moet ik ineens vaker per dag nemen, terwijl ik eerst met 1x per dag een prima effect had…’, ‘…dit middel is prettiger dan die ik hiervoor had; de naam is hetzelfde maar de vorm van het pilletje is anders…’ . Hier is dus sprake van een wisseling naar medicijnen in een andere verpakking of van een andere fabrikant.

Door het beantwoorden van de vragen in de switch-module geeft de gebruiker zijn mening over beide middelen en ook hoe hij/ zij het heeft ervaren om van medicijn te switchen. De uitkomsten hiervan, rechtstreeks van de patient afkomstig, zijn voor diverse partijen interessant; zoals artsen, apothekers, fabrikanten, zorgverzekeraars, koepelorganisaties en patientenverenigingen.

MijnMedicijn.nl , wat onderdeel uitmaakt van een Europees Platform, heeft bij het grote publiek als primair doel het genereren van meningen/ gebruikerservaringen. Enerzijds kan de bezoeker op de website ervaringen lezen van anderen, anderzijds kan hij/ zij zelf zijn mening achterlaten over een gebruikt medicijn. Alle meningen komen pas na controle, onder verantwoordelijkheid van een apotheker, op de site; dit om de kwaliteit van de website te kunnen waarborgen. Inmiddels zijn hier al bijna 20.000 ervaringen te vinden. De switch-module zal op termijn ook in de andere landen van het Europese Platform beschikbaar komen, vanwege de vraag naar dergelijke antwoorden, met name in Frankrijk. Op dit moment is Nederland het enige land waar dit mogelijk is. De module is een uitbreiding op de mogelijkheden die er met de website zijn.

MijnMedicijn

Mijnmedicijn.nl is een onafhankelijke website waarop de patiënt en zijn/haar ervaringen met medicijnen centraal staan. U kunt zelf uw mening geven over uw medicijn(en). Daarnaast kunt u de ervaringen van anderen per medicijn of gegroepeerd per categorie bekijken. Hierdoor bent u in staat om medicijnen in dezelfde categorie snel en overzichtelijk te vergelijken.
Met mijnmedicijn krijgt u een beeld van onder andere de algehele tevredenheid, de effectiviteit en de bijwerkingen van een bepaald middel in een groep medicijnen en kunt u eventueel gesteund worden in de zoektocht naar een (alternatief) medicijn.

Recente artikelen