Gezamenlijke besluitvorming: van duel naar duet

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
In de gezondheidszorg staan clienten regelmatig voor lastige keuzes die zij in overleg met hun zorgverlener dienen te maken. Shared Decision Making, of gezamenlijke besluitvorming, leidt tot een samenspel tussen de client en zorgverlener en tot een proces waarin de client wordt geholpen een keuze te maken die het beste bij hem of haar past.

Internationaal en in Nederland is hierover veel kennis ontwikkeld en er is in de praktijk met onder meer keuzehulpen geexperimenteerd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat shared decision making effectief is op het gebied van informatieoverdracht en de tevredenheid van de client met de keuze die hij/zij maakt.

De kennis heeft zijn weg naar de spreekkamer echter nog lang niet in voldoende mate gevonden. We zitten dus met de uitdaging hoe we in de praktijk tot een veel bredere toepassing van goede gezamenlijke besluitvorming gaan komen.

U wordt van harte uitgenodigd hierover mee te denken en te praten op woensdagmiddag 22 juni 2011 op de invitational conference ‘Shared Decision Making: van duel naar duet’ dat plaatsvindt in Maastricht in aansluiting op het internationale ISDM-congres (U kunt zich ook voor de ochtend van dit congres inschrijven).

De invitational wordt onder meer mogelijk gemaakt door bijdragen van het CZ, ZonMw en het Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement.  U zich aanmelden via onderstaande link  tot 15 juni 2011.

http://www.npcf.nl/images/stories/Actueel/brieven/aanmeldformuliersdm220611.doc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen